Word lid en maak het verschil
Word lid
Rol van adrenaline op ontstekingsreactie (diabetes type 1)

Rol van adrenaline op ontstekingsreactie (diabetes type 1)

Wij willen onderzoeken of adrenaline de oorzaak is voor het vrijkomen van deze ontstekingsstoffen tijdens een hypo.

Rol van adrenaline op de ontstekings­reactie

Adrenaline is een stresshormoon dat vrijkomt bij bijvoorbeeld een schrikreactie. Het zorgt ervoor dat het lichaam alert wordt en klaar staat voor inspanning. Adrenaline lijkt een belangrijke rol te spelen bij diabetes en lage bloedsuiker.

Zo’n hypo leidt tot een stressreactie, en dus productie van adrenaline. Ook leidt een hypo tot een ontstekingsreactie. Dat is van belang, omdat we denken dat de herhaalde hypo’s door de ontstekingsreactie op den duur leiden tot schade aan de bloedvaten bij mensen met type 1 diabetes. Wij willen onderzoeken of adrenaline de oorzaak is voor het vrijkomen van deze ontstekingsstoffen tijdens een hypo. Dit kan ons helpen bij het beter begrijpen van de reactie. Dit stelt ons in staat om in de toekomst hier behandelingen tegen te geven die bijvoorbeeld de adrenaline remmen.

We onderzoeken zowel gezonde mensen als mensen met type 1 diabetes.

Om dit te onderzoeken zullen wij deelnemers adrenaline toedienen. Klik hier om meer te lezen over hoe wij dit gaan doen.

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid