Word lid en maak het verschil
Word lid
Gezocht: personen ouder dan 18 jaar met type 2 diabetes

Gezocht: personen ouder dan 18 jaar met type 2 diabetes

De afdeling Interne Geneeskunde van Maastricht University is recent een onderzoek gestart: beschermt vitamine de kleine bloedvaten?

Wat is de achtergrond van het onderzoek?
Patiënten met type 2 diabetes, in de volksmond ook wel bekend als ouderdomsdiabetes of niet-insuline-afhankelijke suikerziekte, hebben een groter risico op het krijgen van schade aan de kleine bloedvaatjes. Door deze schade werken de kleine bloedvaatjes in bijvoorbeeld het oog en de nieren minder goed, wat kan leiden tot blindheid of nierfalen. Op dit moment zijn er nog geen behandelingen om de kleine vaatjes weer beter te laten werken.

Uit eerder onderzoek zijn er aanwijzingen dat een specifieke vitamine B6 variant, genaamd pyridoxamine, de werking van de kleine bloedvaten verbetert. Dit heeft ons ertoe gebracht om te onderzoeken of het gebruik van pyridoxamine de werking van de kleine bloedvaatjes in patiënten met type 2 diabetes verbetert.

Wat is het doel van het onderzoek?
In dit onderzoek bestuderen we het effect van pyridoxamine. Pyridoxamine is een variant van de vitamine B6. We onderzoeken of pyridoxamine een effect heeft op de werking van de kleine bloedvaatjes. De kleine bloedvaatjes zitten onder andere in de ogen, nieren en huid. We onderzoeken dit in patiënten met type 2 diabetes. We vergelijken pyridoxamine met een placebo. Dat is een nep onderzoeksmiddel.

Wat wordt er van u verwacht?
Deelname aan het onderzoek bestaat uit het tweemaal 8 weken lang dagelijks innemen van pyridoxamine of placebo met daartussen een pauze van 4 weken.
Voor dit onderzoek komt u 5 keer naar het MUMC+; 1 keer om te bepalen of u kunt deelnemen aan het onderzoek en 4 keer voor een testdag van ongeveer 4.5 uur.

Na afronding van het volledige onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 250,-en reiskostenvergoeding.

Meer informatie of deelnemen?
Neem contact op met arts-onderzoeker Michelle van Oeteren
Telefoon: 088 388 7628

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid