Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes Vereniging Nederland

Ik ben gewoon mezelf

De ruim 200.000 volgers van Roxanne Kwant (23, diabetes type 1) zien op sociale media eerlijk hoe het is om te leven met diabetes. Wel altijd met een vleugje humor. ‘Diabetes is al pittig genoeg, dan moet je...

De ruim 200.000 volgers van Roxanne Kwant (23, diabetes type 1) zien op sociale media eerlijk hoe het is om te leven met diabetes. Wel altijd met een vleugje humor. ‘Diabetes is al pittig genoeg, dan moet je er wel iets vrolijks van maken.’

“Jarenlang heb ik rondgelopen met het idee dat ik vanwege mijn diabetes op zoek moest naar een baan met veel regelmaat en structuur. Daardoor ging ik eerst allemaal serieuze studies doen, maar dat paste helemaal niet bij me. Ik ben een vrolijke meid die houdt van onvoorspelbaarheid. Ik ga juist lekker op spontane acties. Dit hectische leven klopt perfect. Ik post gekke dingen en doe me niet anders voor dan ik ben. Alleen zo houd je het vol als meer dan 200.000 mensen je elke dag volgen. Ik ben gewoon mezelf. Gek, spontaan én serieus.

Superblij

Deze levensstijl heeft zeker met mijn diabetes te maken: ik ga mijn tijd niet verdoen in een suffe baan. Dat komt denk ik omdat ik al jong van artsen hoorde dat ik dood zou kunnen gaan als ik niet goed voor mezelf zou zorgen. Ik was twaalf toen ik steeds de klas uitliep om te gaan plassen. Mijn ouders zijn toen vier keer met mij naar de huisarts geweest, maar hij zei steeds dat ik vast dorst had omdat het zo’n hete zomer was. Ik voelde me zo slecht dat ik op een gegeven moment vroeg of ze me naar de Eerste Hulp wilden brengen. Daar stelden de artsen na tien minuten mijn diagnose vast. Ik was superblij dat ik eindelijk wist wat het was én dat het niet aan mij lag.

Ik ben vrij nuchter en dat hielp in de puberteit. Wanneer vriendinnen in de stress zaten om jongens die niet terug appten, dacht ik: waar maak je je druk om? Rond mijn zestiende ging ik er wat losser mee om: lekker stiekem alcohol drinken bij een vriendin. Mijn moeder was best streng, dat komt voort uit haar bezorgdheid, maar daardoor durfde ik mijn meter soms niet aan haar te laten zien. Dan voelde ik me schuldig als ik al een hele dag op 18 mmol/l zat – terwijl ik daar niets aan kon doen. Mijn vader is wat gemakkelijker, meer down to earth, en hij zei dan: ‘kop op, morgen pak je het weer op’.

Niet verstoppen op de wc

Nu ik op mezelf woon gaat het prima. Ik kan diabetes goed combineren met mijn onregelmatige bestaan. Ik geniet zo ontzettend en lach veel: dat werkt positief op mijn waarden. Eerst was ik bang dat mijn waarden zouden schommelen tijdens de lange opnamedagen, maar dat valt mee. Het helpt dat ik bewust omga met voeding, ik eet minder vlees en ik sport geregeld. Maar wat het beste helpt is mijn positieve houding. En mijn openheid.

Ik post gerust een foto van mezelf dat ik aan het spuiten ben. De meeste mensen vinden dat stoer, ik vind dat gewoon. Het hoort er toch bij? Ik vind het juist belachelijk dat mensen zich verstoppen op de wc. Daarin zie ik voor mezelf nog wel een uitdaging om mijn volgers vaker te laten zien hoe het echt is: leven met diabetes. Dat het niet makkelijk is, maar als je je hart volgt dat je er een gelukkig leven mee kunt hebben.”

Roxanne Kwant is presentatrice en online personality. Ze werd bekend met haar humoristische filmpjes voor Rumag, woont samen met haar vriend Stefan en hun Bengaalse kat Nala. Ze heeft een speciale diabetes-Instagramcount @diabetesmetrox

Het verhaal van Roxanne is gepubliceerd in Diabc, april 2021. Ook Diabc ontvangen? Word lid!

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid