Word lid en maak het verschil
Word lid
Mijn dochters merkten mijn hypo’s eerder dan ik

Mijn dochters merkten mijn hypo’s eerder dan ik

Ansje Bootsma maakte zich weleens zorgen over haar vier dochters. Hadden ze al die hypo’s van haar niet als traumatisch ervaren? Ze schreef er een kinderboek over. ‘Hypo’s voel ik niet goed aankomen. Dat heeft mijn leven voor...

Ansje Bootsma maakte zich weleens zorgen over haar vier dochters. Hadden ze al die hypo’s van haar niet als traumatisch ervaren? Ze schreef er een kinderboek over.

‘Hypo’s voel ik niet goed aankomen. Dat heeft mijn leven voor een deel bepaald. Ik heb diabetes type 1 sinds mijn achtste en heb er nooit iets om gelaten; ik heb altijd gewerkt, gesport en vrijwilligerswerk gedaan.

Mijn 11-jarige dochter schoot vaak te hulp

Toen de kinderen klein waren gleed ik soms ongemerkt in een hypo. Ik kon dan erg eigenwijs zijn en weigerde iets zoets te eten. Dat was niet altijd eenvoudig voor mijn man en vier dochters. Ze hadden mijn hypo’s vaak eerder door dan ikzelf en haalden dan gelijk druivensuiker. Ik voelde me daar schuldig over. Ik was hun moeder, ik moest voor hen zorgen en niet andersom.

Soms ging het goed mis, zoals een keer op Schiermonnikoog. Mijn oudste dochter Marijke – toen elf – gaf me gelijk suikerklontjes, belde haar vader en zocht hulp bij een boerderij. Heel kordaat van haar. Zij schoot vaker te hulp, ook toen ik eens in coma raakte in het zwembad en tijdens haar paardrijles, allemaal heel nare episodes.

Ik voelde me daar schuldig over. Ik was hun moeder, ik moest voor hen zorgen en niet andersom.

Naderhand spraken we er altijd open over en prees ik de meiden voor hun acties. Ook als ze vertelden dat ze bang waren geweest. Dat ze dat durfden te vertellen, vond ik ook dapper. Mijn dochters zijn nu volwassen en vertelden me pas dat zij mijn hypo’s helemaal niet als traumatisch hebben ervaren. Dat was fijn te horen. En toen ik het kinderboek ‘Mama heeft diabetes’ schreef, hadden zij nog goede aanvullingen. Zij hebben echt hun stempel op dit boek gedrukt.’

Het boek ‘Mama heeft diabetes’ is te bestellen via www.mamaheeftdiabetes.nl(€ 14,99).

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid