Word lid en maak het verschil
Word lid
Sporten met diabetes en rust in je hoofd

Sporten met diabetes en rust in je hoofd

Wouter (30) heeft diabetes type 1 en sport twee keer per week. Hij vertelde ons hoe een glucosesensor hem daarbij helpt. “Met een glucosesensor is elke sportactiviteit een nieuwe les.” "In oktober 2015 kreeg ik diabetes type 1....

Wouter (30) heeft diabetes type 1 en sport twee keer per week. Hij vertelde ons hoe een glucosesensor hem daarbij helpt. “Met een glucosesensor is elke sportactiviteit een nieuwe les.”

“In oktober 2015 kreeg ik diabetes type 1. In die periode mat ik mijn glucosewaarden met de vingerprikmethode. Sinds begin 2016 draag ik continu een glucosesensor op mijn arm: de Freestyle Libre.

Omdat ik het gebruik van de glucosesensor als zeer positief ervaar, deel ik de drie voor mij grootste verbeteringen graag met jullie.

Elke sportactiviteit een nieuwe les

Ik loop regelmatig hard (aan het herstellen van een knieblessure), volg yogales (bikram) en ook doe ik aan wielrennen. Gemiddeld sport ik twee keer per week. Met het dragen van de glucosesensor is elke sportactiviteit een nieuwe les. Na het sporten zie ik precies wat het effect is van sport op mijn glucosewaarde. Meestal daalt de waarde flink, soms iets te veel, soms stijgt de waarde eerst om later te dalen.

Door telkens na het sporten een klein beetje aandacht hiervoor te hebben, leer ik weer iets nieuws. Ik weet steeds beter mijn glucosewaarde onder controle te houden en te voorspellen. Soms word ik geconfronteerd met een waarde die ik niet wil zien, maar juist daar leer ik van.

Ik zie precies wat het effect is van sport op mijn glucosewaarde

Meer vertrouwen

De glucosesensor geeft mij vertrouwen. Door de sensor leer ik mijn lichaam steeds wat beter kennen. Zo ervaar ik minder zorg en onrust over de vraag of ik misschien te laag of te hoog zit. Voordat ik de glucosesensor had bekroop me regelmatig de gedachte dat ik te laag of te hoog zat.

Tijdens het sporten is een vingerprik doen lastig of zelfs onmogelijk. Doordat ik niet wist hoe mijn glucosewaarde eraan toe was, was het soms lastig om met vertrouwen te sporten. Met de sensor ervaar ik veel meer rust in mijn hoofd tijdens het sporten. Daardoor sport ik weer met meer plezier!

Meer bezig met sporten, minder met denken

Door meer te kunnen vertrouwen ben ik meer bezig met sporten. Ik hoef minder na te denken over mijn glucosewaarde, omdat ik inmiddels uit ervaring weet wat het effect is van een uurtje hardlopen, een yogales of een flink stuk wielrennen.

De glucosesensor beschouw ik als een essentieel onderdeel om mijn diabetes goed onder controle te houden. Totdat er weer nieuwe, nog betere meetmethoden komen, draag ik de sensor graag op mijn arm.”

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid