Word lid en maak het verschil
Word lid
Sinds ik sport voel ik me prettiger

Sinds ik sport voel ik me prettiger

Rob de Wild (65) heeft diabetes type 2 en neuropathie. Toch sport hij nog steeds twee keer per week. Hij fietst dan een mooie route rond Hilversum. Veilig, bij de fysiotherapeut. “Op een echte fiets heb ik al...

Rob de Wild (65) heeft diabetes type 2 en neuropathie. Toch sport hij nog steeds twee keer per week. Hij fietst dan een mooie route rond Hilversum. Veilig, bij de fysiotherapeut.

“Op een echte fiets heb ik al acht jaar niet meer gezeten. Dat durf ik niet meer aan. Als gevolg van de diabetes heb ik neuropathie in mijn onderbenen. Pijn vanaf mijn knie tot aan mijn voeten en constant tintelingen.”

Trappen voor een tv-scherm

Toch zit ik meerdere keren per week op de fiets voor een gigantisch tv-scherm bij de fysiotherapeut. Als ik begin te trappen, start voor mijn ogen een film. Alsof ik echt door de omgeving fiets. Als ik ophoud met trappen, staat de film ook stil. Als ik een heuvel op ga, moet ik zwaarder trappen. Net echt, ik vind het magnifiek!

Als ik gefietst heb, voel ik me de hele dag prettiger.

Diabetes dankzij sport stabieler

Toen ik begon, kon ik het amper tien minuten volhouden. Nu zit ik met een route van 7 kilometer ruim een half uur op de fiets, en doe ik ondertussen oefeningen voor mijn armen en buikspieren. Mijn bloedsuikerspiegel is stabiel sinds ik meer ben gaan bewegen. Maar ik merk het effect vooral aan mijn lijf: als ik gefietst heb, voel ik me de hele dag prettiger.

Niet achter de geraniums

Ik ben nog erg jong om met een rollator te lopen, maar ik ben de schaamte voorbij. De rollator gaf mij mijn vrijheid terug. Ik heb al drie mensen aan de rollator gekregen. Sommige mensen willen het absoluut niet. Prima, dan ga je toch lekker achter de geraniums zitten. Maar dan moet je niet zeuren dat je niets kan.

Nog net zo fanatiek

Het fietsen bij de fysio is een uitkomst. Ook de nieuwe gameruimte in het zorgcentrum waar ik woon, zorgt ervoor dat ik beweeg. Met de Wii speel ik daar geregeld een potje tennis of golf. Nog net zo fanatiek als vroeger: ik wil graag winnen.”

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid