Word lid en maak het verschil
Word lid
Ik ben best pittig in mijn strijd tegen suiker

Ik ben best pittig in mijn strijd tegen suiker

Jessica Mendels heeft een missie. Zij wil dat kinderen opgroeien in een gezonde, suikervrije omgeving. Ze schreef er een kinderboek over: ‘Illie Billie is jarig’. “Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je vader of moeder wordt en...

Jessica Mendels heeft een missie. Zij wil dat kinderen opgroeien in een gezonde, suikervrije omgeving. Ze schreef er een kinderboek over: ‘Illie Billie is jarig’.

“Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je vader of moeder wordt en dat je dan niet het allerbeste voor je kindje wilt. In mijn ogen is dat: lekker en gezond eten zonder toegevoegde suikers.

Leuk leven zonder zoete troep

Deze missie voer ik uit in mijn gezin, mijn familie en bijvoorbeeld ook op school bij mijn oudste dochter. Daar probeer ik nu de traktaties gezond te krijgen. Ook al roept een werkende moeder dan gelijk dat ze daar geen tijd voor heeft. Ik laat met simpele, gezonde voorbeelden zien dat het heus kan: leuk leven zonder zoete troep. Daarom heb ik er ook een kinderboek over geschreven: het heet ‘Illie Billie is jarig’ en gaat over een kevertje dat geen suiker eet. Net als mijn dochter Ilse – haar bijnaam is ‘Illie Billie’, vandaar.

Ik ben in mijn strijd tegen suiker best pittig, dat is ook een stuk karakter. Ik was altijd al ambitieus en zeker nu het om de gezondheid van mijn dochters en mezelf gaat. Ik ben me zeer bewust dat ik op deze wereld ben om het moederschap goed te doen. Wat dat betreft heb ik teveel meegemaakt om luchtig en onzorgvuldig met het leven om te gaan.

Honderd procent gezond

Ik verloor als 22-jarige al mijn moeder. Een enorme klap. Later in mijn leven raakte ik betrokken bij een verkeersongeval, zonder dat ik daar schuld aan had. Verdrietig genoeg overleefde de bestuurder van die andere auto het niet. Dat raak je nooit meer kwijt, dat zware gevoel. En twee jaar geleden overleed mijn lieve vader (altijd gezond, nooit gerookt) aan longkanker. Dat maakt dat ik honderd procent voor gezond ga en nooit marchandeer. Ik zie het nut niet in van snoepen als het me niets goeds brengt.

Zelf kreeg ik diabetes tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik was toen nog op televisie met Camping Life, dus liep ik met zonnebril en capuchon op het ziekenhuis in – ik wilde even niet herkend worden. Toen ik hoorde dat ik zwangerschapsdiabetes had, heb ik vijf minuten gehuild. Daarna reed ik op mijn scootertje naar huis.

Ik zie het nut niet in van snoepen

Al snel gooide ik resoluut mijn leven om; ik raakte geen koekje meer aan. Zo ben ik, lekker zwartwit. Jaren later bleek dat ik de genetische vorm heb: Mody. Mijn oma, mijn tante, mijn vader hadden het ook. En helaas mijn dochter Ilse ook. Dat is wel een pijntje in mijn hart.

Voor haar – en iedereen die het horen wil – zoek en maak ik heerlijke en gezonde producten. Ik zet al mijn bevindingen op mijn site, want ik denk dat meer ouders kiezen voor een verantwoord alternatief als dat voor handen is. Het is best een zoektocht.

Op elke menukaart een suikervrij ijsje

Toen ik zelf een diëtiste bezocht voor advies, begon ze te stotteren toen ik vertelde dat ik gojibessen en chiazaad nam. Daar had ze nog nooit van gehoord. Dus zoek ik nu alles zelf uit. Ik wil echt een omslag creëren, zo wil ik dat er in 2020 op elke ijskaart een suikervrij ijsje staat. Zodat alle kinderen kunnen genieten – ook die van mij. Ik weet zeker dat me dat gaat lukken, let maar op.”

www.jessicamendels.nl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid