Word lid en maak het verschil
Word lid
Ik vertel mijn buren over gezonde leefstijl

Ik vertel mijn buren over gezonde leefstijl

Met veel positieve energie is Herma Pol lokaal aanjager van 2diabeat in twee Kampense wijken. Zij brengt zorgverleners en organisaties met elkaar in contact om te zorgen voor een gezonde wijk en om te voorkomen dat steeds meer mensen diabetes...

Met veel positieve energie is Herma Pol lokaal aanjager van 2diabeat in twee Kampense wijken. Zij brengt zorgverleners en organisaties met elkaar in contact om te zorgen voor een gezonde wijk en om te voorkomen dat steeds meer mensen diabetes krijgen.

“Gelukkig ben ik gezegend met een optimistisch karakter, want zoals bij mij de diabetes verloopt, is niet fijn. Toch probeer ik bij onverklaarbare hoge waarden altijd vooruit te kijken.

Mensen hebben vaak niet in de gaten welke impact diabetes werkelijk heeft. Dat merkte ik pas nog toen ik met mijn 14-jarige nichtje boodschappen ging doen. Ik leg niet alleen gezonde spullen in mijn kar, maar let ook scherp op de prijs. Ze zei toen: ‘Als je overal op moet letten, is boodschappen doen toch helemaal niet leuk?’ Het is maar een voorbeeldje van alle keuzes die je op een dag maakt.”

Innerlijke pijn

“Bij mij kwam de diabetes naar boven toen ik dertig was: ik ben de vierde generatie diabetespatiënt, mijn overgrootmoeder had het ook al. Hoewel ik overduidelijk de genetische variant heb, hoor ik vaak vooroordelen. Dat komt omdat ik zwaar ben en in een scootmobiel rijd. Mensen realiseren zich niet hoeveel innerlijke pijn het doet als ze zeggen dat het aan mij ligt dat ik diabetes heb. Maar ik ben altijd stevig geweest, op mijn elfde liep ik al bij de diëtist.

En dat ik moeilijk loop komt door mijn Charcot-voet (ontsteking in de botten, red.), een zeldzame diabetescomplicatie. Ooit stapte ik ongemerkt in een spijkertje en dat leidde tot voetvervorming en veel pijn. Ik vind het een frustrerende aandoening, vooral omdat ik niet een avondje naar een concert kan of lekker kan dansen of fietsen.

Aanjager 2diabeat

Daarom zet ik me voor de volle honderd procent in voor 2diabeat. In twee wijken in Kampen ga ik als lokale aanjager in gesprek met supermarkten, wijkcentra, zorgverleners en het maatschappelijk veld om leefstijlprojecten te starten.

Met 2diabeat willen we laten zien hoe je gezonder kunt leven. Ideeën genoeg: een supermarktsafari bijvoorbeeld, zodat je weet wat gezond eten is. Hoe tof zou het zijn als er aan het einde van het jaar een project zou zijn opgestart. Ik heb ook een eigen missie: mensen met diabetes laten weten hoe belangrijk het is regelmatig je voeten te controleren.

Voor mijzelf hoop ik nog tips te ontdekken om mijn glucosewaarden beter onder controle te krijgen. Soms gaat het flink mis. Ik heb vaak hoge waarden of ik maak een foutje: met grote gevolgen. Pas had ik kortwerkende in plaats van langwerkende insuline gespoten en belandde daardoor in het ziekenhuis. Dat had heel naar kunnen aflopen. Die angst is wel onder mijn huid gaan zitten, daarover praten doe ik niet echt.

Ik houd er juist van om dingen die lastig zijn om te draaien naar iets positiefs. Zo draag ik aangepaste schoenen vanwege die Charcot-voet, maar mijn orthopedisch schoenmaker heeft samen met zijn zus mooie fleurige schoenen gemaakt. Daar word ik elke dag vrolijk van. Ik hoop dat ik met die energie ook anderen in mijn wijk kan stimuleren.”

Daphne Moeradi ondersteunt Herma namens 2diabeat:

“Door een tip van een actieve apotheek in de Kampense Flevowijk, die zich inzet voor preventie, zijn we in deze stad gestart. Zo prachtig om samen te werken met mensen zoals Herma die de wijk en de mores goed kennen: zo kunnen we samen de opkomst van diabetes type 2 afremmen. Juist zo’n aanjager kan hulp- en zorgverleners die zelf weinig tijd hebben, helpen met preventieprojecten en voorbeelden van gezond eten onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld wijkcentra en supermarkten. In andere steden zien we al dat de aanpak van 2diabeat aanslaat, zo hebben we de leefstijlinterventie ‘Voel je goed’ opgestart voor laaggeletterden. En leggen we in wijken een preventie infrastructuur neer waarop verder gebouwd kan worden. Alles om diabetes te voorkomen en gezondheid te bevorderen.”

Dit artikel is gepubliceerd in Diabc 3, 2022

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid