Henna (82): ‘Ik ben heel goed geworden in lekker Hindoestaans koken met groenten in de hoofdrol. Gezonde groenten zijn mijn snackjes geworden.’
Henna is iedere dag weer dankbaar voor alles wat haar gegeven is in het leven. Ze kijkt nooit naar wat mislukt, maar richt zich op wat goed gaat. Ook rond haar diabetes. Zo geeft ze al jaren haar kennis door aan mensen uit de Hindoestaanse gemeenschap.
“De eetgewoontes van mensen uit de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap zijn niet erg handig voor mensen met diabetes. Het basismenu bevat vooral rijst met wat saus en gele erwten, zoveel koolhydraten helpt niet echt. Er is veel onwetendheid. Mensen denken dat ze alleen op koolhydraten moeten letten. Maar vergeet de vetten niet, zeker als je wilt afvallen.”
Volg de cursus Leven met diabetes type 2.
“Ik leg altijd uit: eet vooral veel groenten. En wanneer je fruit eet, weet dan welke handig zijn. Eet liever een appel dan een banaan of druiven. Ik ben heel goed geworden in lekker Hindoestaans koken met groenten in de hoofdrol. Vaak loop ik even naar de keuken om wat broccolistronken te eten. Gezonde groenten zijn echt mijn snackjes geworden.”
“Toen ik zelf diabetes kreeg, dat was zo rond de overgang, ben ik gelijk veel informatie gaan opzoeken. Ik ben nieuwsgierig en wil graag alles weten. In die tijd stuitte ik op een folder van de diabetescursus van Diabetesvereniging Nederland. Daar leerde ik alles over wanneer en hoeveel je moet eten, over bewegen en wanneer te meten. Al die kennis en tips heb ik jarenlang gedeeld als vrijwilliger en op informatiemarkten en bijeenkomsten heb ik bij ontzettend veel mensen de bloedglucosewaarden geprikt.”
Gezonde groenten zijn mijn snackjes geworden
“Dat leverde mooie momenten op. Zo was er een dame die dacht dat ze net zoveel roti kon eten als ze wilde, want ze had er toch geen last van. Tot we samen ontdekten dat ze haar bloedglucose direct na het eten controleerde. Tja, dan heb je geen juiste waarde. Ik leerde mensen dat ze 1,5 tot 2 uur na de maaltijd moeten meten. Dat waren overigens niet alleen Surinaamse, maar ook Turkse en Marokkaanse mensen. En Hollandse.”
“Jaren nadat ik gestopt was met voorlichting geven, kwam ik op de Haagse markt eens twee vrouwen tegen, die me uitgebreid bedankten. Ik wist niet waarvoor, maar toen bleek dat een van die dames nog steeds geen diabetes had ontwikkeld omdat ze naar mijn verhaal had geluisterd en de adviezen had opgevolgd. Dat is toch bijzonder!”
“Ik ben nu 82 jaar en vermoed dat ik heftige complicaties buiten de deur heb weten te houden door mijn actieve aanpak. Ik kan niet stilzitten. Een huishoudelijke hulp heb ik niet en ik werk graag in mijn tuin. Ik ben dol op bloemen en planten. Voorheen deed ik ook nog drie keer per week yoga en wandelde ik veel buiten. Dat is inmiddels iets minder geworden.”
Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in de bus!
“Zorgen maak ik me niet. Natuurlijk denk ik bij pijn onder mijn voeten aan neuropathie, maar ik prik geregeld onder mijn voetzool om te kijken of er nog genoeg gevoel in zit. Nee hoor, ik ben heel dankbaar. Voor mijn leven, mijn familie, mijn man die me veel helpt en voor al het werk dat ik heb gedaan voor anderen. Van binnenuit voel ik zoveel dankbaarheid.”
“Ik ben nu gestopt met het vrijwilligerswerk, maar vanavond ga ik naar een bijeenkomst en als ik dan mensen spreek met diabetes, kan ik het niet laten om mijn kennis te delen. Ik vind: als je meer weet dan een ander, geef het dan door. Dat geeft een goed gevoel.”
Dit verhaal werd gepubliceerd in Diabc 2 – 2023
Journalist: Dana Ploeger
Fotografie: Dirk Jansen
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.
Schrijf je in met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates
Nieuwsbrief