Word lid en maak het verschil
Word lid
Luister naar de signalen van je lijf

Luister naar de signalen van je lijf

Désirée Smits is ontwikkelaar van Slow Sports, een training in het bos voor mensen die niet zo intensief willen of kunnen sporten, bijvoorbeeld omdat ze een aandoening hebben. Voor Frederike Ritsema van Eck is dit de eerste sport...

Désirée Smits is ontwikkelaar van Slow Sports, een training in het bos voor mensen die niet zo intensief willen of kunnen sporten, bijvoorbeeld omdat ze een aandoening hebben. Voor Frederike Ritsema van Eck is dit de eerste sport waarbij ze zich geen mislukkeling voelt.

Désirée: “Tijdens mijn opleiding als leefstijlcoach heb ik een aantal oefensessies gehad met cliënten die minder fit waren of iets mankeerden.

Zij vertelden me dat ze wel wílden sporten, maar dat er niets was wat echt bij ze paste. Als ze iets probeerden, dan sukkelden ze er toch maar achteraan. Of ze begonnen er niet eens aan, omdat ze bang waren om buiten de groep te vallen.

Slow sports: voor iedereen

Voor mij was dat een van de triggers om Slow Sports op te zetten: een training in het bos waar bijna iedereen aan kan deelnemen, ongeacht je conditie of aandoening. Daar horen ook mensen met diabetes bij, zoals Frederike.

Ze was tijdens haar eerste les nogal sceptisch, omdat haar ervaring was dat ze tijdens sportlessen altijd werd gepusht om dingen te doen die ze niet kon. Voor mij was het de uitdaging om haar te laten zien dat ik een andere werkwijze heb.

Op eigen niveau trainen

Het uitgangspunt van Slow Sports is dat mensen op hun eigen niveau trainen, binnen de grenzen van hun eigen kunnen. Het hoeft van mij niet harder of sneller. Mijn streven is juist dat mensen zich bewust worden van de signalen die hun eigen lijf geeft.

Aan de hand van die signalen kunnen ze de beste training voor zichzelf vinden, waarbij de grenzen onder mijn begeleiding steeds een klein beetje worden opgeschoven en verlegd. Maar dat gebeurt zeker niet met de harde hand. Dat had Frederike al snel in de gaten en sindsdien is er een klik.”

Op school altijd de laatste

Frederike: “Al bijna mijn hele leven heb ik diabetes. Dat was vroeger lastiger dan nu, zeker met sporten. Men vond mij goed ingesteld, maar met de kennis van nu was dat helemaal niet het geval. Ik ben al niet supersportief aangelegd, maar op school was ik met sport altijd de langzaamste en de laatste. Als er groepjes moesten worden gekozen, dan was ik degene die tot aan het einde langs de kant stond.

Sporten was dus niet echt iets positiefs, maar ik heb het voor mijn gezondheid wel nodig. Vanwege mijn diabetes, maar ik heb ook nog een schildklierafwijking en een vitamineprobleem. Toen een vriendin zei: ‘Ga eens mee naar de les van Désirée,’ antwoordde ik: ‘Ik probeer het één keer en als het niets is, doe ik het nooit meer.’ Dat is nu vier jaar geleden.

Het is gewoon een enorme lieverd

Wat mij vooral aanspreekt aan de lessen van Désirée is dat ze op een natuurlijke manier in staat is om de niveauverschillen te laten verdwijnen. Net als vroeger ben ik nog altijd degene die achteraan loopt, maar Désirée is net zo trots op mij als op de anderen. Loopt iemand sneller, dan laat ze die persoon gewoon een extra rondje maken.

Voor het eerst heb ik tijdens een sportles niet het gevoel dat ik faal, maar dat ik daadwerkelijk progressie boek. Niet omdat Désirée je tot het uiterste dwingt, maar ze weet je wel uit te dagen en daardoor kom je steeds een stapje verder. Daarbij is het gewoon een enorme lieverd.”

Désirée Smits (48) is ontwikkelaar van Slow Sports: een combi van wandelen en oefeningen voor kracht, lenigheid en balans in de bossen van de gemeente Rheden. Vorig jaar december volgde Désirée succesvol de training van DVN voor sportschool met oog voor diabetes.

Frederike Ritsema van Eck (43) woont met haar man en dochter in Velp. Ze heeft sinds 1979 diabetes type 1 en heeft een pomp. Haar grootste hobby is taartdecoratie met marsepein en fondant. Ze maakt vooral taarten voor kinderverjaardagen, met thema’s als unicorns, Mario Kart en katten.

Dit verhaal is gepubliceerd in ledenmagazine Diabc.

Lees meer

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid