Word lid en maak het verschil
Word lid
Dankzij de sensor meer inzicht in mijn diabetes

Dankzij de sensor meer inzicht in mijn diabetes

Frank (57) heeft diabetes type 1 en hypo-unawareness. Dankzij de continu glucosesensor, kreeg hij veel meer inzicht in zijn diabetes. "Op mijn 11e viel ik opeens enorm af. Ik dronk veel en moest vaak plassen. Klachten van diabetes, zo...

Frank (57) heeft diabetes type 1 en hypo-unawareness. Dankzij de continu glucosesensor, kreeg hij veel meer inzicht in zijn diabetes.

“Op mijn 11e viel ik opeens enorm af. Ik dronk veel en moest vaak plassen. Klachten van diabetes, zo bleek.

Echt shocking, ik kende helemaal niemand met diabetes. Er was toen ook nog niet veel informatie over en nauwelijks activiteiten voor kinderen, ik moest alles zelf uitvinden.

Hypo-unawareness

Sporten kon niet meer, werd gezegd. Dat is nu wel anders, met de sportkampen voor kinderen en de activiteiten van de Bas van de Goor Foundation. Een paar jaar geleden deed ik mee aan een intensieve trekking van een week. Toen gebruikte ik de Continue Glucose Sensor en sinds vorig jaar gebruik ik deze structureel.

Dat kan omdat DVN zich er hard voor heeft gemaakt dat onder meer mensen met hypo-unawareness de CGM kunnen krijgen. Ik ben daar erg dankbaar voor. Ik heb hierdoor veel meer zicht gekregen in wat er in mijn lijf gebeurt, diabetes was en is immers één groot en doorlopend leerproces.

Nieuwe inzichten en minder hypo’s

Mijn houding is jarenlang geweest: verzet, “ik kan alles met diabetes”, wat in mijn geval ook waar is. Maar ik negeerde hypo signalen en ging op wilskracht gewoon door. Ik heb daar nooit problemen door gehad, mijn lichaam en geest losten uiteindelijk alles wel op. Maar door alle signalen te negeren heb ik wel hypo-unawareness gekregen.

Door de CGM zag ik dat ik niet door had wanneer ik een hypo heb. Ik kreeg ’s nachts signalen van mijn pomp dat ik een hypo had, ik schrok ervan hoe vaak dat gebeurde. Het gaf mij informatie over waar ik stond en waar ik mijn insulinebehoefte dus moest aanpassen. Ik had elke week wel een hypo maar inmiddels ongeveer een keer in de twee maanden. En ik heb sowieso nooit meer echt zware hypo’s.

Door de CGM zag ik dat ik niet door had wanneer ik een hypo heb.

 

Houd zelf nieuwe ontwikkelingen bij

Het gebruiken van de sensor heeft mij mede geholpen in het erkennen dat diabetes ernstiger is dan ik altijd naar anderen deed voorkomen. Deze erkenning heeft mij zeker geholpen. Dat wil ik ook uitdragen naar anderen: blijf niet in de vechtmodus en erken je diabetes. En houd zelf nieuwe ontwikkelingen bij en neem je verantwoordelijkheid. Huisartsen en praktijkondersteuners zijn niet altijd van alles op de hoogte. Laat je niet zomaar afschepen en ga zelf actief aan achter wat je denkt dat je nodig hebt!

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid