Word lid en maak het verschil
Word lid
Bewegen met diabetes type 1

Bewegen met diabetes type 1

Bewegen zorgt voor betere controle over je bloedglucose, een lagere bloeddruk, een lager gewicht, betere elasticiteit van de vaten en minder vetten in je bloed. Je werkt aan een gezond lichaam. En je verkleint de kans op complicaties door je diabetes type 1.

  Waarom bewegen bij diabetes type 1?

  Bewegen zorgt voor betere controle over je bloedglucose, een lagere bloeddruk, een lager gewicht, betere elasticiteit van de vaten en minder vetten in je bloed. Je werkt aan een gezond lichaam. En je verkleint de kans op complicaties door je diabetes type 1.

  Meer bewegen doe je zo!

  Beweeg 30 minuten per dag, daarmee werk je aan een gezond lichaam en verklein je de kans op (latere) klachten en complicaties. Met een paar kleine aanpassingen ga je al meer bewegen. Hiermee vergroot je de kans dat de insulinegevoeligheid van je lichaam sterk verbetert. Dit kun je doen om meer te gaan bewegen:

  • Pak vaker de fiets in plaats van de auto.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Parkeer de auto een stukje verder weg en loop het laatste stukje.
  • Maak na het eten een kleine wandeling.
  • Ga (vaker) lopen met de hond, eventueel met die van je buren.
  • Bel je vaak? Ga dan niet zitten, maar blijf staan en loop rond.
  • Probeer iedere dag 10.000 stappen te zetten.
  • Gebruik een (app) stappenteller.

  Op zoek naar ervaringen of tips over bewegen?

  Bloedglucosewaarden bij beweging

  Meet altijd voor het sporten en inspanning je bloedglucosewaarde. Is je bloedglucosewaarde boven de 8 mmol/l en onder de 16 mmol/l, dan kun je flink gaan bewegen!

  Bij het gebruik van insuline

  Meet altijd voor de inspanning. Neem minimaal 20 gram glucose in vloeibare vorm, als je bloedglucosewaarde lager is dan 5 mmol/l. Zorg voor voldoende brandstof. Bij inspannende activiteiten kun je het beste:

  • 15-30 gram koolhydraten per half uur extra nemen.
  • 0,5 tot 1 liter drinken per uur.

  Bij zware en langdurige inspanningen kan de insulinedosis soms met 50% worden verminderd. Dit is afhankelijk van je bloedglucosewaarde. Meet deze dus regelmatig! Als je regelmatig beweegt of sport, is de verbetering van de insulinegevoeligheid blijvend. Dan kun je structureel minder insuline spuiten. Overleg dit met je behandelaar en meet extra om te zien wat dit doet.

  Toen ik in 2017 diabetes kreeg, zeiden artsen dat ik de topsport moest vergeten. Dat zullen we nog wel eens zien, dacht ik.

  Suéla, 28 jaar

  Na een heftige inspanning

  Je spiercellen vullen na een heftige inspanning hun glucosevoorraad aan, met glucose uit je bloed. Voornamelijk de eerste twee uur na de inspanning. De toegenomen insulinegevoeligheid door de inspanning kan nog wel 24-48 uur aanhouden. Je moet dus extra controleren, om een hypo achteraf te voorkomen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid