Als je diabetes hebt, heb je meer kans op infecties. Deze kunnen overgaan in ontstekingen. Waarschijnlijk komt dit door hoge bloedglucosewaarden.
Hoe wordt een infectie een ontsteking?
Bij een infectie dringt een micro-organisme je lichaam binnen en vermenigvuldigt zich. Dit kan een bacterie, virus of schimmel zijn.
Als je lichaam hierop reageert, heet dat een ontsteking. Een ontsteking kan op veel plaatsen voorkomen, zoals in je mond, op je huid of in je organen. Lees welke infecties er zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
Infecties maken je minder gevoelig voor insuline. Je diabetes kan dus ontregeld raken door infecties. Zorg dat je infecties voorkomt.
Soorten infecties
Als je diabetes hebt, heb je meer kans op de volgende infecties:
Steenpuisten
Een steenpuist is een ontstoken haarzakje. De veroorzaker is een bacterie. Je herkent een steenpuist aan een rode, harde en pijnlijke plek in de huid. Vaak ontstaan ze in de oksels, tussen de billen of in de liezen. In een paar dagen rijpt de steenpuist. Daarna barst hij open.
Candida albicans
Candida albicans is een gist die van nature voorkomt in de darmen en de schaamstreek. Het veroorzaakt normaal gesproken geen klachten. Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis. Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien. Bijvoorbeeld onder de borsten en in de liezen.
Infecties aan luchtwegen
Heb je langer dan twee dagen koorts? Of hoest je en ben je daarbij benauwd? Misschien heb je een infectie van de onderste luchtwegen. Ga met deze klachten naar de huisarts.
Infecties aan urinewegen
Pijn in de onderbuik? Steeds het gevoel hebben dat je moet plassen? Een branderig gevoel hebben bij het plassen? Jeuk en stinkende of troebele urine? Dit zijn symptomen van een urineweginfectie. Neem contact op met je huisarts om je urine te laten controleren.
Waarom heb je een grotere kans op infecties bij diabetes?
Waarom je meer kans hebt op infecties bij diabetes is niet bekend. Een paar dingen lijken een rol te spelen:
- Verdikking wanden kleine bloedvaatjes. Bij te hoge bloedglucosewaarden raken de wanden van de allerkleinste bloedvaatjes in ons lichaam (de haarvaten) verdikt. Onderzoekers denken hierdoor de witte bloedcellen niet uit de haarvaten gaan. Dit moeten zij kunnen doen om in het lichaam virussen en bacteriën aan te vallen. Witte bloedcellen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van infecties.
- Slechte doorbloeding. Door hoge glucosewaarden kunnen bloedvaten harder en nauwer worden. Hierdoor wordt de doorbloeding slechter en dit vergroot de kans op infecties.
- Bacteriën op de huid. Bij hoge bloedglucosewaarden zijn er meer en andere bacteriën op de huid. Dit vergroot de kans op infecties.
- Neuropathie. Als je zenuwen beschadigd zijn (neuropathie), voel je dingen minder goed. Je merk dan vaak niet dat je een beginnende infectie hebt. Daardoor blijven infecties soms onbehandeld.
Hoe kun je infecties voorkomen?
Er zijn meerdere manieren om infecties te voorkomen:
- Zorg voor goede bloedglucosewaarden. Vooral een te hoge bloedglucose vergroot de kans op huidinfecties.
- Voorkom dat je huid uitdroogt. Als je diabetes hebt, heb je vaker een droge huid. In een droge huid zitten kleine kloofjes en barstjes. Bacteriën kunnen dan makkelijk je huid binnendringen.Vermijd te heet water en gebruik niet te veel zeep. Gebruik geen crèmes of bodylotions die snel intrekken. Deze bevatten veel water en daarvan droogt je huid juist uit.
- Droog je huid goed af. Een natte huid zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën kunnen groeien. Droog je huid daarom goed af. Let vooral op de huidplooien, zoals de oksels en onder de borsten. Geef ook je voeten aandacht. Droog ze altijd goed af, ook tussen je tenen. En draag badslippers in sportcomplexen, zwembaden en sauna’s.
- Voorkom wondjes. Vooral als je al langer diabetes hebt, genezen wondjes langzamer. Het risico op infectie wordt groter.
- Behandel wondjes meteen. Maak wondjes schoon, dep ze droog en doe er een pleister op. Gebruik eventueel betadinezalf. Ga snel naar de huisarts als je denkt dat een wondje niet normaal geneest. Ga ook direct naar je huisarts met een wondje aan je voet als je neuropathie hebt en/of een verminderde doorbloeding.