Word lid en maak het verschil
Word lid
Je voeten vragen om meer aandacht

Je voeten vragen om meer aandacht

Na de zwangerschap van Angela werd bij haar een hoge bloeddruk geconstateerd. Zo kwam ze in de zogenoemde ‘vaatketen’. Ieder jaar wordt dan het glucosegehalte gemeten en daar was het voor Angela bingo.

  Na de zwangerschap van Angela werd bij haar een hoge bloeddruk geconstateerd. Zo kwam ze in de zogenoemde ‘vaatketen’. Ieder jaar wordt dan het glucosegehalte gemeten en daar was het voor Angela bingo. Het betekende het einde van haar verzameling pumps, maar ook het begin van een heel gezonde leefstijl waar ze veel plezier aan beleeft.

  Angela en podotherapeut Roy aan het woord

  Bekijk het verhaal van Angela en de adviezen en tips van Roy Wisselink podotherapeut bij Voetencentrum Wender.

  Goed voor mijn voeten zorgen

  “Ik zorg dat mijn bloedsuikers keurig binnen de lijnen blijven. Niet te hoog en niet te laag. Dat is goed te combineren met eten en bewegen. Voor de rest kan ik niet zo heel veel aandacht besteden aan het voorkomen van complicaties, maar mijn voeten kan ik wél goed verzorgen. Want goed voor mijn voeten zorgen, is eigenlijk goed voor mijn diabetes zorgen. Dat is hetzelfde.”

  Elke avond een extra controle

  Voor Angela is goed voor haar voeten zorgen hetzelfde als goed voor haar diabetes zorgen. Ze kijkt elke avond even haar voeten na. Ze smeert ze goed in en ze heeft haar uitgebreide collectie naaldhakken in de kringloop gezet, want die draagt ze niet meer. In haar sneakers kan ze haar steunzolen dragen. “Tegenwoordig is de modetrend anders. Je kan nu prima met sneakers lopen en iedereen vindt het gewoon.”

  Diabetes heeft ook positiefs opgeleverd

  “Dankzij mijn diabetes heb ik de Mont Ventoux en de Pico Veleta kunnen beklimmen.” Angela kijkt vooral naar de positieve kant van het leven. “Ik durf te zeggen dat ik dankzij mijn diabetes een veel gezonder en een veel leuker leven heb. Zo heb ik bij het invullen van een gezonde leefstijl een passie voor racefietsen ontwikkeld. Soms vind ik het jammer dat ik pas zo laat in mijn leven het racefietsen ontdekt heb. Ik krijg vaak nieuwe ideeën terwijl ik door de mooie omgeving fiets. Met mijn voice-recorder leg ik die ideeën vast, bijvoorbeeld voor het formuleren van een bepaald stuk tekst.” Angela fietst 6000 kilometer op de racefiets per jaar en is dus heel wat uren weg.

  Het leven van Angela na de diagnose

  “Dankzij mijn diabetes heb ik de Mont Ventoux en de Pico Veleta kunnen beklimmen, eet ik ongelooflijk gezond en ook mijn gezin is er gezonder door geworden. Als we uiteten gaan zeggen we: we hoeven geen patat, doe ons maar wat extra groente.”

  “Ik ben gelukkig nog steeds vrij van alle complicaties en dat wil ik ook zo houden. Ik adviseer mensen om heel goed voor zichzelf te zorgen als het gaat over hun bloedsuiker. Probeer die met man en macht en met hulp van deskundigen echt binnen die grenzen te houden.”

  Ga naar het voet- en oogonderzoek

  En dan zijn er het voetonderzoek en het oogonderzoek: maak daar gebruik van. Eén keer per jaar voor je voeten, één keer in de drie jaar voor je ogen, laat dat écht doen.” Mochten bij het voetonderzoek toch complicaties aan je voeten worden ontdekt, zoals neuropathie, dan word je direct doorgestuurd naar de podotherapeut.

  Weet dat je voeten je onderdanen zijn die je elke dag nodig hebt.

  Angela heeft een duidelijke boodschap voor andere mensen met diabetes: “Wees zuinig op jezelf. En weet dat je voeten je onderdanen zijn die je elke dag nodig hebt. Ik heb inmiddels zoveel mensen gezien met klachten aan hun voeten die veel effect hebben op hun leven. Ze kunnen niet meer de dingen doen die ze graag willen. Dan wil ik écht meegeven: zorg heel goed voor jezelf.”

  Laat je Sims classificatie bepalen

  Roy Wisselink, diabetespodotherapeut bij Voetencentrum Wender, heeft veel ervaring op het gebied van voetproblemen bij diabetes. Het behandelen, maar vooral ook het voorkomen ervan vormen een groot deel van zijn werkzaamheden.

  “Angela heeft nog geen verhoogd risico, ze heeft nog geen neuropathie, ze heeft geen vaatlijden. Maar of je nou een hoog of een laag risico hebt op die voetproblemen, het is altijd belangrijk en altijd aan te raden om goed voor je voeten te zorgen. Dus de voeten dagelijks controleren en zeker het voorkomen van drukplekken, zoals likdoorns.

  Uiteindelijk gaat dat het risico op problemen verlagen. Nu of in de toekomst.”

  “Angela zegt het al: laat je voeten controleren en maak gebruik van het voetonderzoek. Dat bevestig ik ook graag nog eens. Laat je Sims classificatie bepalen als dat nog niet is gedaan. Dat is de manier om het risico op voetproblemen inzichtelijk te maken en ook de zorg te kunnen ontvangen die nodig is.”

  Wat is de Sims classificatie?

  De Sims classificatie geeft aan hoe groot het risico voor iemand is op het krijgen van voetproblemen. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe hoger het risico. De praktijkondersteuner bij de huisarts of de diabetesverpleegkundige bij de internist kan de Sims classificatie vaststellen. Daar kun je ernaar vragen.

  Houd je bloedsuikerspiegel goed in de gaten

  Ook de bloedsuikerspiegel die Angela bij zichzelf in de gaten houdt, is voor het voorkomen van voetproblemen heel erg belangrijk. “We weten bijvoorbeeld dat hoe beter die bloedsuikerwaarde bij de streefwaarde wordt gehouden, hoe minder groot de kans is dat er een gevoelloze voet, neuropathie, optreedt. En als dat proces eenmaal bezig is, dat het ook minder snel verloopt bij een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel.

  Heb je vragen over hoe je de bloedsuikerspiegel binnen de streefwaardes krijgt en houdt, trek dan aan de bel bij de hoofdbehandelaar. In veel gevallen is dat de huisarts of de internist.”

  Alle tips op een rij: dit kun je zelf doen

  Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om problemen zo goed als mogelijk te voorkomen. Een aantal tips geeft podotherapeut Roy in de video, maar een compleet overzicht van alle tips vind je op op Diabetes wat kun je zelf doen.

  Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Voetencentrum Wender.

  Webinar Voetverzorging

  In dit webinar nemen podotherapeut Tim van Dun en medisch pedicure Veronique Loohuis je mee in de wereld van goede voetverzorging bij diabetes. Wat kan je zelf doen? Waar kan je professionele hulp bij gebruiken? En bij wie moet je dan voor wat zijn?

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid