Word lid en maak het verschil
Word lid
Glucosesensor

Glucosesensor

Voor het meten van de glucosewaarden wordt steeds vaker de glucosesensor gebruikt. Het is een goed alternatief voor de vingerprikmethode voor alle typen diabetes. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding. Waarom meet je je glucosewaarden? Bij...

  Voor het meten van de glucosewaarden wordt steeds vaker de glucosesensor gebruikt. Het is een goed alternatief voor de vingerprikmethode voor alle typen diabetes. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding.

  Getekend poppetje vertelt over insulinepen en glucosesensor

  Waarom meet je je glucosewaarden?

  Bij diabetes type 1, LADA, MODY, 3c, zwangerschapsdiabetes en sommige andere typen diabetes is het meerdere keren per dag meten van je glucosewaarden noodzakelijk. Je moet elk moment van de dag je bloedglucosewaardes managen en op (potentieel) gevaarlijk hoge en lage waardes reageren.

  Kan dat met een vingerprik?

  Ja dat kan. Bij diabetes type 2 is een periodieke meting meestal voldoende. De vingerprikmethode is hiervoor goed te gebruiken. Maar bij diabetes type 1 moet je zo vaak in je vingers prikken dat de glucosesensor sinds een aantal jaren een geweldig alternatief is.

  Meerdere keren per dag insuline gebruiken?

  Als je meerdere keren per dag insuline moet gebruiken, dan moet je dus meerdere keren per dag weten wat je glucosewaardes zijn. De glucosensor meet de hele tijd je glucosewaardes, zonder dat je daar elke keer voor in je vinger hoeft te prikken. Er zijn verschillende sensoren en ook verschillende voorwaarden om voor vergoeding ervan in aanmerking te komen. Hieronder staat dat uitgebreid uitgelegd.

  Gebruik je geen insuline?

  De glucosesensor heeft ook bij mensen met diabetes type 2 enorm veel voordelen opgeleverd. De sensor geeft veel meer inzicht in de invloed van leefstijl op de glucosewaarden. De glucosensor wordt bij type 2 helaas bijna nooit vergoed. Bekijk meer hierover op Geen insuline, wel een sensor en Diabetes type 2 en glucosesensoren.

  Welke soorten glucosesensoren zijn er?

  Er zijn twee soorten glucosemonitoring: Continue Glucose Monitoring (CGM of rtCGM) en Flash Glucose Monitoring (FGM).

  Wat is CGM en hoe werkt het?

  Meestal bestaat Continue Glucose Monitoring (vaak rtCGM of afgekort CGM genoemd) uit een glucosesensor, een zender en een ontvanger. De sensor meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt deze metingen door naar de ontvanger. Die ontvanger is bijvoorbeeld een insulinepomp, een reader of een telefoon. Daarop zie je je actuele glucosewaarde, trendpijlen en een grafiek. Ook kun je alarmen instellen.

  CGM in een (Hybrid) Closed Loop

  Sommige CGM-systemen kun je verbinden met een insulinepomp via een algoritme (een soort computer programma). Dat noemen we een (Hybrid) Closed Loop Systeem (HCL). Doordat de glucosesensor en de insulinepomp met elkaar verbonden zijn  kan dit HCL-systeem zelfstandig een deel van het bloedglucosemanagement overnemen.

  Wat is FGM en hoe werkt het?

  Bij Flash Glucose Monitoring (FGM) zoals met bijvoorbeeld de FreeStyle Libre 2 (FSL2) gebruik je ook een sensor. Je glucosewaarde zie je door te ‘Flashen’. Flashen doe je met een reader of met een app op je mobiele telefoon en het betekent dat je deze langs de sensor beweegt. De FreeStyle Libre 2 slaat de waarden van 8 uur op die je terugziet in een grafiek. Bij Flash Glucose Monitoring kun je ook alarmen instellen.

  Meten ter controle blijft verstandig
  als je een waarde niet vertrouwt

  David, 44 jaar

  Wat is het voordeel van het meten via een sensor?

  Hoe vaak je ook meet met je ‘gewone’ bloedglucosemeter, je mist altijd bepaalde informatie. Want als je een mooie waarde meet, ben je dan niet net op weg naar een hypo? Of ben je juist aan het stijgen? Met een rtCGM of geregeld flashen met de FGM krijg je die informatie wel en kan je het over langere tijd terug analyseren.
  Daarnaast betekent het dat je minder of geen vingerprikmeting hoeft te doen. En ouders van kinderen met diabetes kunnen op afstand de glucosewaarden van hun kind volgen.

  Welke sensoren zijn verkrijgbaar in Nederland?

  Je hebt in Nederland verschillende opties om uit te kiezen. Alle sensoren hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees meer over de sensoren die in Nederland verkrijgbaar zijn.

  4 tips bij Continue Glucose Monitoring

  1. Houd er rekening mee dat de waarde die je sensor meet, vaak afwijkt van de waarde die je bloedglucosemeter meet. De sensor loopt gemiddeld 5 à 10 minuten achter. Dit komt doordat een sensor niet in het bloed meet, maar in het onderhuidse weefselvocht.
   Ook hebben zowel de sensor als de meter vaak een bepaalde standaardafwijking, als deze beide in een andere richting afwijken kan het verschil groot lijken.
  2. Sommige systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Dat is een check of de waarde niet te veel afwijkt. De continue glucosemeter berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt.
  3. Werkgevers zijn soms bereid (een deel van) de kosten op zich te nemen met het oog op duurzame inzetbaarheid. Vraag het je werkgever als je daar interesse in hebt.
  4. Last van een gevoelige huid en bijvoorbeeld pleisterallergie? Kijk dan voor tips eens op DiabetesTrefpunt.

  Worden glucosesensoren vergoed?

  Bloedglucosemeters zitten in de basisverzekering voor iedereen die insuline gebruikt. Sensoren worden vanuit de basisverzekering vergoed aan specifieke groepen of onder specifieke voorwaarden:

  Vergoeding CGM

  In Nederland wordt een rtCGM-systeem vergoed als je in een van de onderstaande groepen valt:

  • Kinderen met diabetes type 1 (vanaf hun 18e jaar behouden ze deze indicatie cq. vergoeding);
  • Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 (ondanks standaardcontrole blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol);
  • Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’);
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2);
  • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes (type 1 en type 2).

  Vergoeding FGM

  Een Flash glucose monitor (FGM) kan vergoed worden als de verzekerde binnen een van de onderstaande groepen valt:

  • Mensen met diabetes type 1;
  • Mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema;
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben;
  • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben.
  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid