Heb je diabetes type 2? Een gezonde(re) leefstijl kan ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt. Soms heb je zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig. Regelmatig bewegen én gezond eten werkt het beste. Aanpassingen van je leefstijl worden daarom vaak meegenomen als onderdeel van je behandeling.
Het aanpassen van leefstijl heeft niet bij iedereen (veel) effect. Dat kan bijvoorbeeld komen door erfelijke factoren. Dit kan best frustrerend zijn. Toch is een gezonde leefstijl voor iedereen beter op langere termijn. Misschien hoef je toch minder medicijnen te slikken. Of zorg je ervoor dat je geen of minder complicaties krijgt.
Gezonder leven heeft nog meer voordelen: je krijgt een gezonder gewicht, voelt je fitter en zit lekkerder in je vel.
Het is natuurlijk het beste als je zo weinig mogelijk medicijnen nodig hebt. Maar wat bepaalt nu hoeveel medicijnen je nodig hebt? Dit is afhankelijk van een aantal dingen zoals:
Door hieraan te werken, heb je misschien minder medicijnen nodig. En minder medicijnen, betekent een kleinere kans op complicaties zoals hart- en vaatziekten.
Ben je minder gevoelig voor insuline? Door leefstijl als behandeling in te zetten, kun je voorkomen dat je medicijnen moet gebruiken. Dit kunnen bloedglucose-verlagende tabletten zijn of insuline-injecties. Moet je toch medicijnen gebruiken? Waarschijnlijk kan de dosis dan omlaag.
Overleg altijd met je behandelaar als je je leefstijl aanpast.
Maakt je lichaam minder insuline aan? Ook dan kun je baat hebben bij een gezonde leefstijl. De glucosewaarden nemen minder toe na het eten. En de insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor heb je minder medicijnen nodig, of hoef je ze minder snel op te hogen. Overleg altijd met je behandelaar als je je leefstijl aanpast.
Wil je aan de slag met je leefstijl? Maak de veranderingen niet te groot. Het frustreert alleen maar als je het niet volhoudt. Begin daarom met kleine stapjes. Iets meer bewegen of wat minder koolhydraten eten. Het is allemaal mooi meegenomen.
Wil je eerst meer inzicht krijgen in hoe je nu eet of beweegt? Doe dan een persoonlijke gezondheidscheck en krijg tips speciaal voor jouw situatie.
Bewegen is goed voor je lichaam,
maar zeker ook voor je geest.
Chris, 63 jaarEen blijvende verandering van je leefstijl
Een gezonde leefstijl vraagt aanpassing van je dagelijks leven. De een vindt dat gemakkelijker dan de ander. Vindt jij het moeilijk om je leefstijl blijvend aan te passen? Een leefstijlcoach kan je helpen om hier een goede balans in te vinden. Hij/zij kijkt niet alleen naar voeding en bewegen, maar ook naar het totale plaatje. Leefstijlcoaching wordt niet vergoed. Kun je het zelf betalen? Zoek dan een coach die is aangesloten bij de beroepsvereniging.
Er zijn ook leefstijlprogramma’s waaraan je kunt meedoen. Deze gecombineerde leefstijl interventies (GLI) zoals ze genoemd worden, zitten in het basispakket. De kosten worden onder voorwaarden vergoed en gaan niet af van je eigen risico. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zie je welke programma’s vergoed worden. Ook kun je hier vinden wie in jouw buurt zo’n programma aanbiedt.
Diabetesvereniging Nederland ziet veel voordelen in de inzet van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). We vinden dat mensen de handvatten moeten krijgen om hun ziekte zelf te managen. Zelfmanagement is voor mensen met diabetes belangrijk voor een gezond, goed en prettig leven.
Naast adviezen over een gezonde leefwijze hechten wij ook veel waarde aan scholing. De cursussen die Diabetesvereniging Nederland aanbiedt, zijn een waardevolle aanvulling op de interventies.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.