Word lid en maak het verschil
Word lid
Standpunt leefstijlzorg bij diabetes type 1

Standpunt leefstijlzorg bij diabetes type 1

Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijl een belangrijkere plaats in de Nederlandse gezondheidszorg moet krijgen. Daarom vertellen wij hieronder wat wij belangrijk vinden bij Leefstijlzorg. Deze punten nemen we ook mee bij al onze samenwerkingen. Leefstijl en leefstijlzorg bij...

  Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijl een belangrijkere plaats in de Nederlandse gezondheidszorg moet krijgen. Daarom vertellen wij hieronder wat wij belangrijk vinden bij Leefstijlzorg. Deze punten nemen we ook mee bij al onze samenwerkingen.

  Leefstijl en leefstijlzorg bij diabetes type 1

  Leefstijl en leefstijlzorg is een onderwerp waar veel over wordt gesproken in Nederland. Er is ook steeds meer bewijs voor de invloed van leefstijl op de gezondheid en kwaliteit van leven bij diabetes type 1. En daardoor accepteren we ook steeds meer dat leefstijl een grote rol heeft in de behandeling van diabetes type 1.

  Iedereen heeft een leefstijl

  Leefstijl heeft iedereen. En iedereen heeft zijn eigen punten of ideeën. We verschillen allemaal in de hoeveelheid ruimte die er is voor verbetering in leefstijl. En we verschillen in de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

  Maar wat is leefstijl en leefstijlzorg?

  Er zijn verschillende manieren om uit te leggen wat leefstijl is. Een van de uitleggen is:

  Leefstijl is het geheel van voeding, beweging, ontspanning, slaap, gebruik van tabak, alcohol of drugs en contact met en ondersteuning vanuit je eigen netwerk of door zorgverleners. Leefstijl is heel belangrijk om gezond te zijn en te blijven (Lifestyle4Health).

  Leefstijlzorg is alle zorg rondom leefstijlaanpassingen voor een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.

  Leefstijlfactoren zijn alle dingen die invloed hebben op je leefstijl, zoals slaap, stress, voeding, beweging, roken en alcohol, maar ook bijvoorbeeld steun uit je omgeving en contacten met je naasten.

  De relatie tussen leefstijl en diabetes type 1

  De invloed van leefstijl bij diabetes type 1 wordt veel minder besproken dan bij diabetes type 2. Maar ook voor mensen met diabetes type 1 is leefstijl van grote invloed op hun gezondheid.

  Leefstijlfactoren hebben invloed op insulineresistentie, de glucosewaarden, op het HbA1c en op het risico op complicaties.

  Andersom hebben andere factoren weer invloed op je leefstijl. Zoals het regelen van de glucosewaarden, medicatie, manier van insulinetoediening en diabetescomplicaties.

  Een goede leefstijl is niet vanzelfsprekend

  Een goede leefstijl is ook voor mensen met diabetes type 1 heel belangrijk. Maar het hebben van diabetes type 1 kan een gezonde leefstijl en voluit leven ook tegenhouden. Het is dus niet altijd heel makkelijk om aan een gezonde leefstijl te werken. En het lukt ook niet voor iedereen op dezelfde manier.

  Ik loop een rondje na het avondeten om de insuline opname te verbeteren, maar soms ga ik zo snel in een dip, dat ik ook vlak na het avondeten toch ook nog een dextro of reep moet eten. Zo jammer.
  Lisette, 36 jaar

  Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

  Diabetesvereniging Nederland vindt dat leefstijlzorg voor mensen met diabetes type 1 er zo uit moet zien:

  • Mensen met diabetes type 1 ontvangen goede informatie over leefstijl van hun zorgverleners en van Diabetesvereniging Nederland
  • Mensen met diabetes type 1 ontvangen persoonsgerichte leefstijlzorg van hun zorgverleners, met als doel kwaliteit van leven
  • Persoonsgerichte leefstijlzorg past bij de persoon, zijn of haar leefomgeving, financiële mogelijkheden, gezondheidssituatie en gezondheidsvaardigheden
  • Mensen met diabetes type 1 hebben keuzemogelijkheid in leefstijlzorg. Immers ‘one size does not fit all’. Er is een uitgebreid aanbod voor ondersteuning zowel digitaal als fysiek in de omgeving.

  Download het standpunt hier:

  Wat doet Diabetesvereniging Nederland?

  Diabetesvereniging Nederland is nauw betrokken bij veel van deze ontwikkelingen en samenwerkingen zoals in de Coalitie Leefstijl in de Zorg en bij de Routekaart leefstijlgeneeskunde bij DM2 van Lifestyle4Health. Ook heeft Diabetesvereniging Nederland veel contact met partners in de leefstijl zoals de Bas van de Goor Foundation en Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid