Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Hoe voorkom je diabetes?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Dat geldt soms ook voor diabetes type 2. Bijvoorbeeld als het veel in je familie voorkomt. Maar in veel gevallen kan je de kans op diabetes type 2 wel verkleinen. Dit doe je door gezond te leven. Hoe pak je dat aan?

Ontwerp zonder titel (14)

Bij overgewicht is de kans op diabetes een stuk groter. Heb je overgewicht? Probeer dan langzaam af te vallen. Doe dit op een manier die bij je past en die je kunt volhouden. Je huisarts kan je hierbij helpen.

Eet gezond

Eet gevarieerd en niet te veel. Kies voor voeding met veel vezels, zoals groenten en peulvruchten. Eet zo min mogelijk verzadigd vet en transvet, dat bijvoorbeeld in vlees, koekjes, snacks en sauzen zit. Als je minder vet eet, krijg je meestal ook minder calorieën binnen. Hierdoor kun je afvallen.

Word vrijwilliger

Help je anderen graag om voluit te leven met diabetes? Vind je het leuk om activiteiten te organiseren? Meld je dan als vrijwilliger!

Bekijk de opties

Beweeg voldoende

Bewegen is gezond. Elke dag een half uur bewegen, is al goed voor je. Je kunt gaan sporten, maar een stevige wandeling of een stuk fietsen is ook goed. Als je maar in beweging bent.

Vermijd ander ongezond gedrag

Gezond leven is belangrijk om diabetes te voorkomen. Let daarom ook op de volgende zaken:

  • Probeer stress te voorkomen
  • Rook niet
  • Zorg dat je genoeg slaapt
  • Drink geen of zo min mogelijk alcohol

Stel haalbare doelen

Je leefstijl veranderen is niet makkelijk. Stel haalbare, kleine doelen. Zo zie je steeds resultaat en blijf je gemotiveerd.

diabetes.nl

Lees ook over het voorkomen van diabetes op diabetes.nl

Naar diabetes.nl
Alles over een gezonde leefstijl

Alles over een gezonde leefstijl

Meer weten over gezonde voeding en beweging bij diabetes? Je vindt het op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

Lees over gezond leven Naar de recepten

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen
Naar Diabetes Trefpunt