Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Zwangere vrouwen gezocht

Het UMC Groningen en het Medisch Centrum Leeuwarden zoeken zwangere vrouwen met overgewicht. Zij onderzoeken de rol van insuline gevoeligheid gedurende de zwangerschap en de complicaties die het kan geven bij moeder en kind.

Zwangere vrouwen gezocht

Doel van het onderzoek

Vrouwen met overgewicht en obesitas hebben meer vet in het lichaam. Vet zorgt voor een verminderde insuline gevoeligheid. Een combinatie van meer vet in het lichaam en een verminderde insuline gevoeligheid kan gevolgen hebben voor het kindje op de korte en lange termijn. Hierbij kunnen we denken aan een grote baby bij de geboorte die meer risico heeft op overgewicht later.

Wie kunnen meedoen?

Zwangere vrouwen:
-Die minder dan 12 weken zwanger zijn
-Die overgewicht of obesitas hebben (BMI ≥25 kg/m2)
-Die geen diabetes type 1 of 2 hebben
-Die zwanger zijn van een eenling

Over het onderzoek

Deelname aan dit onderzoek houdt in dat we insuline gevoeligheid testen zullen uitvoeren in verschillende perioden van de zwangerschap en postpartum. Daarnaast zullen we de groei van het kindje nauwkeurig in de gaten houden door middel van extra echo’s tijdens de zwangerschap. Er zijn verschillende meetmomenten vanaf het begin van deelname tot 6 maanden na de geboorte van het kindje.

Officiële titel: PRegnancy Outcomes and Maternal Insulin Sensitivity. PROMIS studie: een Engelse afkorting die in het Nederlands staat voor ‘insuline gevoeligheid en zwangerschapsuitkomsten’.

Meer informatie en aanmelden

Meer over het onderzoek lees je hier. Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd om mee te doen, neem dan contact op met Anoush Kdekian, e-mail: a.kdekian@umcg.nl , Tel: 0641743476.

Terug naar het overzicht