Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Mannen met diabetes type 1 & de effecten van zout

Voor dit wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam UMC naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk, worden niet-rokende mannen met diabetes type 1 gezocht tussen de 18 en 40 jaar.

Mannen met diabetes type 1 & de effecten van zout

 

De afdeling Nierziekten van het Amsterdam UMC, locatie AMC, is op zoek naar mannelijke proefpersonen met diabetes type 1.

Doel van het onderzoek

Het is een wetenschappelijk onderzoek onder leiding van L. Vogt (nefroloog) naar de effecten van zout op de kleine vaatjes en het immuunsysteem.

Een hoge zout inname (wat momenteel in veel diëten het geval is) kan leiden tot een hoge bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart-en-vaatziekten.

Onderzoek wijst uit dat mensen met diabetes mogelijk gevoelig zijn voor zout. Zoutgevoeligheid betekent dat door een verhoogde inname van zout de bloeddruk gaat stijgen.

Wie kan meedoen?

Voor dit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk, worden niet-rokende mannen met diabetes type 1 gezocht tussen de 18 en 40 jaar.

Over het onderzoek

Bij deelname volg je twee diëten (van elk 2 weken) met een vaststaand zoutgehalte en bezoek je een aantal keer het AMC voor onderzoeken.

Je HbA1c waarde moet onder de 10.0% (86 mmol/mol) zitten (in de periode van 6 maanden voor de studie).

Meer informatie en aanmelden

Voor deelname aan het onderzoek ontvang je een financiële vergoeding.

Voor meer informatie en aanmelden kunt je via e-mail contact opnemen met Drs. E.F.E. Wenstedt, arts-onderzoeker.

 

Terug naar het overzicht