Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Insulinegebruikers met diabetes type 2 gezocht

Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zoekt mensen met diabetes type 2 tussen de 28 en 75 jaar met diabetes type 2 die 1 x per dag insuline gebruiken en graag onder begeleiding met insuline willen stoppen.

Insulinegebruikers met diabetes type 2 gezocht

Doel van het onderzoek

Mensen met diabetes type 2 laten stoppen met insulinegebruik waarbij de behandeling van diabetes wordt vervangen door de nieuwe combinatiebehandeling onder voorwaarde dat de bloedsuiker acceptabel blijft.

Wat gebeurt er tijdens dit onderzoek?

In de functie van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm treden veranderingen op bij diabetes type 2. Recent is een nieuwe techniek ontwikkeld om dit veranderde slijmvlies te verwijderen door verhitting. Deze procedure wordt de DMR behandeling genoemd. Na deze procedure groeit nieuw slijmvlies terug. De eerste onderzoeken tonen aan dat de DMR procedure veilig is.

Bij mensen met diabetes type 2 die alleen nog tabletten slikten, daalden het HbA1c (gemiddelde bloedsuiker) en de nuchtere bloedsuiker en zij vielen zo’n 3 kg af. Nu onderzoeken we de DMR procedure bij diabetes type 2 patiënten die insuline gebruiken. Na de DMR procedure wordt in plaats van insuline gestart met liraglutide (merknaam Victoza). Dit middel is al geregistreerd voor de behandeling van diabetes type 2 en kan door mensen zelf worden geïnjecteerd in de huid. Daarnaast worden patiënten begeleid om de leefstijl zo goed mogelijk te verbeteren.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit de DMR-procedure, het medicijn liraglutide en verbetering van de leefstijl.

• Dagopname AMC met endoscopische behandeling
• Stoppen met insuline
• Starten met liraglutide (GLP-1 analoog)
• Verbetering leefstijl en dieet met intensieve begeleiding

Wat gebeurt er na de behandeling?

• Zelf bloedsuiker blijven controleren
• Controle afspraken in het AMC met onderzoeken
• Behandeldoel: geen insuline meer gebruiken
• Deelnemers ontvangen een financiële compensatie

Wie kan meedoen?

Voor deze (INSPIRE) studie zoeken wij de volgende personen:
• Mensen 28 - 75 jaar met diabetes type 2
• BMI 24 - 40
• Gebruik van 1x daags langwerkend insuline (en niet meerdere keren per dag)
• HbA1c (langdurige bloedsuiker) maximaal 64 mmol/mol (8.0 %)

Wat wordt er van je gevraagd?

Bij het eerste bezoek vindt een screening plaats. Als blijkt dat je voldoet aan de criteria voor het onderzoek worden daarna bij een uitgebreide onderzoeksdag in het AMC aanvullende onderzoeken verricht. Vervolgens wordt de DMR-procedure verricht. Deze procedure duurt 30 tot 60 minuten waarbij een endoscoop (een flexibele zwarte slang met camera) via de mond ingebracht wordt tot bij de twaalfvingerige darm. Op deze plek wordt de DMR-procedure uitgevoerd. Tijdens de procedure wordt een licht slaapmiddel toegediend waardoor je de procedure niet bewust meemaakt.

Na deze ingreep stop je met insuline en volg je twee weken een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Na het dieet start je met liraglutide (Victoza). Ook krijg je begeleiding van de diëtist om de leefstijl zo veel mogelijk te verbeteren.

Na de DMR-procedure kom je nog 4x terug in het AMC voor controles. Er wordt ook eenmalig een controle endoscopie uitgevoerd om het gebied van de twaalfvingerige darm te inspecteren. Daarnaast wordt de uitgebreide onderzoeksdag herhaald. Gedurende de studie blijf je zelf je bloedglucose controleren. Als blijkt dat de combinatiebehandeling niet voldoende werkzaam is, kan het zijn dat je weer insuline moet gaan gebruiken.

Duur en vergoeding

De studie duurt 1 jaar waarbij je in totaal 7 keer naar het AMC moet komen. Patiënten ontvangen een financiële vergoeding en een reiskostenvergoeding. Het medicijn liraglutide (Victoza) wordt door de studie betaald.

Meer informatie en aanmelden

Ben je geïnteresseerd in deelname of heb je vragen? Neem dan per e-mail contact op met de arts-onderzoeker van het AMC: A.C.G. van Baar of bel met 020-5661613. Bekijk ook de achtergrondinformatie en de onlinevragenlijst van dit onderzoek

Terug naar het overzicht