Diabetes is een chronische ziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn de meest bekende typen diabetes. Iedereen kan diabetes krijgen.
Denk je dat je diabetes hebt? Hoe herken je diabetes, wat zijn symptomen en wanneer laat je je testen bij de huisarts? Maar ook over de oorzaken, kun je diabetes voorkomen en de rol van erfelijkheid lees je hier meer.
Wat is een bloedglucoserwaarde en hoe kun je dit zelf meten? En wat is een hypo of hyper, wat kun je doen om deze te voorkomen? En ketoacidose, hoe ontstaat dit? Bekijk hier meer.
Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Je moet zelf insuline toedienen met een pen of een pomp. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en niet genezen.
Bij diabetes type 2 maakt je lichaam niet genoeg insuline aan. Of je lichaam reageert minder goed op insuline. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed en krijg je hoge bloedglucosewaarden. Na een tijd kan dit ernstige gezondheidsproblemen geven.
Er zijn naast type 1 en type 2 nog andere typen diabetes. Bijvoorbeeld LADA, MODY en zwangerschapsdiabetes. Ook kun je te maken krijgen met prediabetes.
Diabetes kan voor vervelende lichamelijke en geestelijke gevolgen zorgen. Het is belangrijk om deze vroeg te herkennen. Soms kan dat door goed te letten op symptomen. Hoe eerder je behandelt, hoe beter je verdere schade kunt voorkomen.
Diabetes komt vaak voor in combinatie met andere ziekten als coeliakie, slaapapneu, hart- en vaatziekten, boulimia, schildklierproblemen en kanker. Lees er hier meer over.
Meedoen aan diabetesonderzoek of een oproep doen voor onderzoek? Lees hier wat de voorwaarden zijn. Ook kun je een aanvraag doen voor steun voor een subsidieaanvraag. Lees hier meer.
Als je voor het eerst in aanraking komt met diabetes ontdek je enorm veel nieuwe woorden en afkortingen. Denk bijvoorbeeld aan HbA1c, angiopathie, bolus en glipizide. Bekijk hier de uitleg van de meest voorkomende woorden in de diabeteszorg.