Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Slaapproblemen bij diabetes: wat kun je ertegen doen?

Als je diabetes hebt, is het erg belangrijk om zo goed mogelijk te slapen. Een slechte nacht (minder dan 6 uur) zorgt voor verstoorde bloedsuikerwaarden. Slaap je regelmatig slecht, dan kunnen de verstoorde waarden op de lange termijn schade veroorzaken aan bloedvaten en organen. Wat kun je zelf doen en wanneer heb je hulp nodig? 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een wisselend slaapritme of een slechte nachtrust een negatief effect heeft op je bloedsuiker. Je insulinegevoeligheid neemt af. Zelfs als je geen diabetes hebt. Het is daardoor lastig om de bloedsuiker op peil te houden.

Slecht slapen bij diabetes type 1

Je kunt om verschillende redenen een slechte nacht hebben. Bijvoorbeeld omdat een hypo je slaap verstoort en als reactie een hoge nuchtere waarde geeft. Het is belangrijk om na een slechte nacht bij je ontbijt meer insuline toe te dienen, om je verhoogde waardes te verlagen. 

Kinderen die slecht slapen, hebben overdag vaak meer last van stemmingswisselingen en gedragsproblemen. Zodra je ouder wordt, neemt de kans om een slaapstoornis te ontwikkelen toe. 

Op deze pagina lees je meer informatie over meest voorkomende slaapstoornissen bij diabetes. Neem contact op met je behandelaar als je regelmatig slecht slaapt.

Slecht slapen bij diabetes type 2

Regelmatig slecht slapen verhoogt het risico op obesitas en diabetes type 2. Mensen die al diabetes type 2 hebben, hebben een verhoogd risico op een slaapstoornis. Zo heb je bijvoorbeeld 2 tot 3 keer meer risico om slaapapneu te ontwikkelen, met name bij overgewicht. Bij slaapapneu stokt je ademhaling langer dan 10 seconden, meer dan 10 keer per uur.

Een ander veelvoorkomend probleem bij type 2 is het meerdere malen moeten plassen gedurende de nacht. Hieruit kan blijken dat je een verhoogde bloedsuiker of hartfalen hebt. Met een bloedglucosemeter weet je snel of je bloedsuiker verhoogd is. Daar kun je de behandeling dan op aanpassen. In het geval van hartfalen, zal een arts deze diagnose moeten stellen.

Neem contact op met je behandelaar als je regelmatig slecht slaapt.

Slaapstoornissen bij diabetes

Mensen met diabetes, overgewicht en/of een hoge bloeddruk hebben een grotere kans (ongeveer 54%) om een slaapstoornis te ontwikkelen. Bij een slaapstoornis slaap je ten minste 3 maanden, vaker dan 3 keer per week slecht. Bespreek met je arts of behandelaar hoe je de slaapstoornis kunt aanpakken, om de kans op ernstige complicaties te verkleinen. Mogelijke vormen:

Slapeloosheid (Insomnia): wel willen slapen, maar het lukt niet

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals sociale en hormonale veranderingen, bijwerkingen door medicatie, pijn en andere lichamelijke ongemakken. Denk aan:

  • Verstoorde biologische klok: je dag- en nachtritme is ontregeld (bijv. door ploegendiensten).
  • Rusteloze benen (RLS): vervelend gevoel in je benen in de avond/nacht.
  • Periodieke bewegingen van ledematen (PLMS): daardoor overdag gevoel van niet uitgerust zijn.
  • Pijnlijke neuropathie: die met name klachten geeft in de nacht en bij stilzitten.

Ook je slaapomgeving en je voorbereiding
op het naar bed gaan kan een rol spelen

Aanvullend verzekerd bij VGZ via het DVN-collectief?
Dan kun je onder begeleiding van een slaapexpert werken aan je slaapproblemen. Vanuit je preventiebudget vergoedt VGZ de online slaaptherapie Somnio tot maximaal 4 consulten. Lees meer over deze slaaptherapie op de website van VGZ.

Slaapapneu: ademhaling stokt langer dan 10 seconden, meer dan 10 keer per uur

Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis. Als je je er te lang mee doorloopt, kan het zuurstoftekort op langere termijn onherstelbare schade veroorzaken aan de ogen, zenuwen, nieren, hart- en bloedvaten.

Slaapapneu merk je zelf tijdens het slapen vaak lastig op. Het kan je partner wel opvallen dat je snurkt of een onregelmatige ademhaling hebt. Overdag kun je er hoofdpijn en concentratieproblemen door krijgen en je erg vermoeid, futloos en prikkelbaar voelen. Sommige mensen voelen zich zelfs depressief. 

Doe de test
Heb ik apneu? Maak de test op de website van de apneuvereniging.

Vertoon je meer dan 6 van de genoemde kenmerken? Ga dan met de uitslag van deze test naar je huisarts/behandelaar. Je krijgt dan een verwijzing voor een slaaponderzoek via een slaapcentrum. Op basis daarvan komt er een definitieve diagnose en oplossingen om je slaapapneu aan te pakken.

Word lid

Word lid

Krijg persoonlijk advies en hulp om voluit te leven met je diabetes.

Aanmelden

Met anderen praten over lichamelijke complicatieswant diabetes heb je niet alleen