Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Gewrichtsklachten

Een pijnlijke schouder, stijve vingers of handen, een minder beweeglijke heup. Het kan een gevolg zijn van je diabetes. Diabetes kan je bindweefsel aantasten. Het wordt stugger en minder rekbaar. Dit merk je aan je gewrichten. Die worden minder beweeglijk en op den duur pijnlijk.

Naar schatting krijgt ongeveer 30% van de mensen met diabetes last van stijve gewrichten. Dit heet Limited Joint Mobility (LJM): minder beweeglijkheid van de gewrichten. Het komt vooral voor bij mensen met diabetes type 1.

Soorten gewrichtsklachten

Limited Joint Mobility komt meestal voor in de handen, voeten, heupen en schouders.

 • In de schouder: dit wordt ‘frozen shoulder’ genoemd en is de meest pijnlijke vorm.
 • In de handen: stijve en moeilijk te bewegen vingers. Het wordt ook wel ‘prayer’s sign’ genoemd.
 • In de pols: door krimping van het bindweefsel raken zenuwen bekneld. Dit heet ‘carpaal tunnel syndroom’.
 • In de voeten: gevolg van pijn in de voeten is dat je je voet niet goed neerzet. Dit kan wondjes veroorzaken. Als je ook last hebt van neuropathie of vaatschade kun je infecties krijgen.

Wat merk je aan je gewrichten?

Je kunt je vingers vaak minder goed bewegen. Een vuist maken of kracht zetten lukt minder. Op den duur kun je je handen vaak niet meer plat tegen elkaar aanduwen. Ook kan het bewegen van je pols of schouder te veel pijn doen. Je kunt je arm niet meer omhoog krijgen om te zwaaien of iets te tillen.

Vraag om pijnstilling

Bij controles is vaak minder aandacht voor gewrichtsklachten. Bespreek het met je arts als je klachten hebt. Dring aan op goede pijnstillers als je pijn hebt. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Vaak krijg je eerst paracetamol, eventueel met codeïne.
 • Een tweede stap is ontstekingsremmers.
 • Werkt dit niet voldoende, dan kun je kiezen voor tramadol. Dat is een morfine-achtig middel. Hier kun je suf van worden.
 • Een injectie met cortison in combinatie met pijnstillers is ook mogelijk. Dit gebeurt vooral bij frozen shoulder. Nadeel is dat je bloedglucosewaarden ontregeld kunnen raken.

Het is geen aanstellerij, het kan echt erg pijnlijk zijn. Het is niet nodig om maanden geen oog dicht te doen van de pijn, daar schiet niemand iets mee op

Internist Fred Storms

Zoek een goede fysiotherapeut

Fysiotherapie kan helpen om de gewrichten soepel te maken en te houden. Zoek een fysiotherapeut die verstand heeft van Limited Joint Mobility (LJM).

Opereren

Soms wordt er gekozen voor een operatie, bijvoorbeeld aan de schouder. Onder narcose trekken ze je schouder los. Een operatie werkt alleen als je daarna veel gaat oefenen. Anders worden je gewrichten opnieuw stijf.

Gewrichtsklachten voorkomen

Waarschijnlijk spelen langdurig hoge bloedglucosewaarden een rol. De beste manier om gewrichtsklachten te voorkomen, is zorgen voor een goede instelling.

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een vitaal leven met diabetes. Een belangrijke taak, zeker in deze tijden van de coronacrisis. Dit bereiken we niet alleen, alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Met anderen praten over lichamelijke complicatieswant diabetes heb je niet alleen