Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is glucagon?

Glucagon is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Insuline en glucagon regelen samen de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed.

Insuline haalt glucose uit je bloed en slaat het op in de cellen. Glucagon verhoogt de hoeveelheid glucose in je bloed. Door glucagon stijgt dus je bloedglucosewaarde. Bij ernstige hypo’s helpt een injectie met glucagon.

Glucagon toedienen bij een hypo

De meeste hypo’s kun je zelf oplossen. Bijvoorbeeld door druivensuiker te eten of een pakje fruitsap te drinken. Dit zijn snelle koolhydraten. Soms is een hypo zo heftig, dat zelf iets eten of drinken niet meer lukt. Dan helpt het om glucagon toegediend te krijgen. Dat kan met een injectie of neusspray. Iemand anders moet dit voor je doen. Geef mensen in je omgeving hier uitleg over.

diabetes.nl

Lees ook over glucagon op diabetes.nl

Naar diabetes.nl

Glucagon op voorraad

Het is verstandig om altijd glucagon in huis te hebben. Glucagoninjecties moet je in de koelkast bewaren, de neusspray op kamertemperatuur. Glucagon is op recept verkrijgbaar. Vraag je behandelaar specifiek naar de injectie of naar de neusspray. 

Neem glucagon altijd mee als je op vakantie gaat. En leg het op plaatsen waar je vaak bent, bijvoorbeeld op je werk of op school. 

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.
Word nú lid en help mee!