Word lid en maak het verschil
Word lid
Schade aan de gewrichten

Schade aan de gewrichten

In je gewrichten zit bindweefsel. Diabetes kan je bindweefsel aantasten. Het wordt stugger en minder rekbaar. Daardoor merk je dat je je gewrichten steeds minder goed kunt bewegen. En na een tijd worden ze ook pijnlijk.

    Hoe ontstaat schade aan gewrichten?

    In je gewrichten zit bindweefsel. Diabetes kan je bindweefsel aantasten. Het wordt stugger en minder rekbaar. Daardoor merk je dat je je gewrichten steeds minder goed kunt bewegen. En na een tijd worden ze ook pijnlijk. Naar schatting krijgt ongeveer 30% van de mensen met diabetes last van stijve gewrichten. Dit heet Limited Joint Mobility (LJM). Het komt vooral voor bij mensen met diabetes type 1.

    Soorten gewrichtsklachten

    Limited Joint Mobility komt meestal voor in de handen, voeten, heupen en schouders. Voorbeelden hiervan zijn:

    • Frozen shoulder. Doordat je schouder veel pijn doet, durf of kun je die niet meer bewegen. Daardoor kan de schouder stijf worden. De Engelse term hiervoor is frozen shoulder. Een frozen shoulder is heel pijnlijk. Het gaat vanzelf over, maar dit kan wel lang duren.
    • Stijve vingers. Dit zien we vaak bij Limited Joint Mobility. Je kunt makkelijk testen of je dit hebt door het ‘prayer’s sign’ (bidteken) te doen. Je plaats dan je handen plat tegen elkaar. Blijft er ruimte tussen de vingers en handpalmen van beide handen? Dan is dat een teken dat je Limited Joint Mobility hebt.
    • Carpaal tunnel syndroom. Door het krimpen van bindweefsel in de pols raken zenuwen bekneld. Dit kan pijn, een tintelend gevoel en/of een doof gevoel geven in de hand. Behandeling kan met injecties of een operatie.
    • Pijn in de voeten. Een gevolg hiervan kan zijn dat je je voeten niet goed neerzet. Dit kan wondjes veroorzaken. Als je ook last hebt van neuropathie of vaatschade kun je daar infecties bij krijgen.

    Wat merk je aan je gewrichten?

    Je kunt je vingers vaak minder goed bewegen. Een vuist maken of kracht zetten lukt niet goed. Op den duur kun je je handen vaak niet meer plat tegen elkaar aanduwen. Ook kan het bewegen van je polsen  en/of schouders veel pijn doen. Je kunt je armen niet meer omhoog krijgen om te zwaaien of iets te tillen.

    Pijnstilling

    Vraag je arts om goede pijnstillers als je pijn hebt. Dit zijn de mogelijkheden:

    • Vaak krijg je eerst paracetamol, eventueel met codeïne.
    • Een tweede stap zijn ontstekingsremmers.
    • Werkt dit niet voldoende, dan kun je kiezen voor tramadol. Dat is een morfine-achtig middel. Hier kun je suf van worden.
    • Een injectie met cortison in combinatie met pijnstillers is ook mogelijk. Dit gebeurt vooral bij frozen shoulder. Nadeel is dat je bloedglucosewaarden ontregeld kunnen raken.

    Fysiotherapie

    Zoek een goede fysiotherapeut die verstand heeft van Limited Joint Mobility. Fysiotherapie kan helpen om de gewrichten soepel te maken en te houden.

    Opereren

    Soms wordt er gekozen voor een operatie, bijvoorbeeld aan de schouder. Onder narcose trekken ze je schouder los. Een operatie werkt alleen als je daarna veel gaat oefenen. Anders worden je gewrichten opnieuw stijf.

    Gewrichtsklachten voorkomen

    Waarschijnlijk spelen langdurig hoge bloedglucosewaarden een rol. De beste manier om gewrichtsklachten te voorkomen, is zorgen dat je bloedglucosewaarden stabiel blijven.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word lid en maak het verschil

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid