Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Eenmalige darmbehandeling met medicijn voor type 2

Onderzoekers van Amsterdam UMC doen onderzoek naar een eenmalige darmbehandeling met medicijn voor diabetes type 2.

Eenmalige darmbehandeling met medicijn voor type 2

De REVITA-T2Di-Pivotal studie is een klinisch onderzoek voor mensen met diabetes type 2. Hierbij wordt geprobeerd insuline te vervangen voor een combinatiebehandeling van een eenmalige endoscopische procedure samen met een tablet.

Achtergrond van het onderzoek 

Uit eerder onderzoek is bekend dat bij mensen met diabetes type 2 veranderingen optreden in het slijmvlies van de twaalfvingerige darm (duodenum). Er is een techniek ontwikkeld om dit veranderde slijmvlies te verwijderen door verhitting (ablatie), waarna nieuw slijmvlies aangroeit. Deze behandeling wordt middels een endoscopische procedure (waarbij er een slang via de mond door het maagdarmkanaal wordt opgevoerd) verricht en heet Duodenale Mucosale Regeneratie (DMR).

De eerste onderzoeken tonen aan dat de DMR procedure veilig is. Bij mensen met diabetes type 2 die langwerkend insuline gebruiken zagen de onderzoekers dat ruim de helft 1,5 jaar na de DMR behandeling nog steeds voldoende gecontroleerde bloedsuikers heeft zonder insuline te gebruiken.

Om de DMR behandeling nog beter te onderzoeken wordt een ‘gerandomiseerd’ onderzoek verricht. Dat houdt in dat de helft van de mensen de DMR procedure ondergaat en de andere helft een placebo behandeling ondergaat. Deze verdeling zal via een loting plaatsvinden. Op de dag van de DMR/placebo procedure stoppen alle deelnemers met het gebruik van insuline, en starten ze met tabletten empagliflozine (merknaam Jardiance). Dit medicijn is al geregistreerd voor de behandeling van diabetes type 2.

Wie kan er meedoen?

- Mannen en vrouwen van 21 - 70 jaar met diabetes type 2
- BMI 28 – 40 kg/m2
- Gebruik van 1x daags langwerkend insuline (en niet meerdere keren per dag)
- HbA1c (langdurige bloedsuikerwaarde) tussen de 58 - 80 mmol/mol (7,5-9,5 %)

Wat betekent deelname aan het onderzoek?

Als je ingedeeld wordt in de groep met de DMR behandeling bestaat het onderzoek uit 11 bezoeken en 5 telefoongesprekken gedurende 1 jaar. Als je eerst de placebo behandeling ondergaat en je er naderhand voor kiest om alsnog de DMR te ondergaan duurt het onderzoek 2 jaar (18 bezoeken en 8 telefoongesprekken). Patiënten ontvangen een reiskostenvergoeding. Het medicijn empagliflozine (Jardiance) wordt door de studie betaald.

Ben je geïnteresseerd in deelname aan een dit onderzoek of mogelijk een volgend onderzoek naar diabetes type 2, dan kun je een email sturen naar dmr@amc.uva.nl. Je krijgt dan een vragenlijst toegestuurd. Op basis van de ingevulde vragenlijsten zullen onderzoekers de patiënten benaderen die in aanmerking komen voor deze volgende studies.

 

Terug naar het overzicht