Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes en boulimia

Boulimia nervosa is Latijn voor ‘eten als een os door psychische oorzaak’. Als je diabetes hebt let je veel op voeding, calorieën en portiegroottes. Al deze extra aandacht hiervoor kan ervoor zorgen dat je een eetstoornis ontwikkelt, helemaal als je hier al aanleg voor hebt. Wat zijn de symptomen? Welke hulp is er?

Diabetes en boulimia samen wordt ook wel ‘diaboulimia’ genoemd. Vooral jongeren met diabetes in de puberteit hebben kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Ze zijn vaak bezig met hun uiterlijk en willen afvallen. Vooral bij meisjes komen eetstoornissen vaak voor.

Jongeren met diaboulimia gaan spelen met hun gewicht. Ze gebruiken minder of helemaal geen insuline meer en eten veel. Door te weinig of geen insuline meer te gebruiken vallen ze af en kunnen ze zoveel eten als ze willen, omdat de calorieën zonder de insuline niet worden opgenomen.

Hoeveel mensen hebben diaboulimia?

Cijfers over diaboulimia in Nederland zijn nog niet bekend. Het is hier een vrij onbekende eetstoornis. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is diaboulimia al wat langer bekend. In Groot Brittannië slaat naar schatting 40 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen wel eens insuline over om zo af te vallen.

Wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care van de American Diabetes Association (ADA) heeft in 2015 een 14 jaar lopend onderzoek gepubliceerd waarin blijkt dat 32,4 procent van de 71 meisjes met diabetes type 1 voldeed aan een eetstoornis.

Symptomen van diaboulimia

  • Oplopend HbA1c
  • Gewichtsverlies of wisselend gewicht
  • Geen of weinig insuline toedienen
  • Depressief voelen, angsten en spanningen ervaren
  • Eetbuien die niet te stoppen zijn
  • Stiekem eten
  • Altijd willen spuiten/bolussen zonder dat iemand (ook binnen het gezin) het kan zien
  • Afspraken afzeggen
  • Meer letten op calorieën dan op koolhydraten

Gevolgen van diaboulimia

Diaboulimia kan nare gevolgen met zich meebrengen. Het kan leiden tot ketoacidose en herhaaldelijke episodes van hypoglykemie. Het kan zorgen voor vermoeidheid en concentratieproblemen, maar ook voor ergere complicaties.

Als iemand met diabetes type 1 geen insuline meer toegediend krijgt, gaat het lichaam veel vet verbranden om zo brandstof te creëren. Wanneer je lichaam vet verbrand komt er een afvalstof vrij: ketonen. Mensen met een te hoog ketonengehalte kunnen in een coma raken.

Een tekort aan insuline zorgt voor hoge bloedglucosewaarden. Dit kan zorgen voor onder andere schade aan de nieren, zenuwen en hart en bloedvaten en verslechtering van je diabetes.

Deze complicaties kunnen binnen een aantal jaren al verschijnen. Uit recent Canadees onderzoek blijkt dat jongeren met deze eetstoornis ook aanzienlijk eerder kunnen overlijden. Diaboulimia wordt dan ook wel ‘de gevaarlijkste eetstoornis ter wereld’ genoemd.

Waar kun je terecht voor hulp bij een eetstoornis?

Allereerst is het herkennen en erkennen van de eetstoornis van groot belang. Bespreek dit met je behandelteam of huisarts. Zij kunnen nader onderzoek doen en je zo nodig verwijzen voor verdere behandeling. In Nederland bestaan er speciale klinieken voor jongeren met eetstoornissen, zoals Rintvelt en de Ursula kliniek. Helaas zijn er geen klinieken gespecialiseerd in diabetes.

Wat kun je doen als ouder?

Iedere jongere met diabetes ergert zich het meest aan overbezorgde ouders. Om toch contact met je tiener te houden, kun je bijvoorbeeld afspreken dat je elke vrijdag vijf minuten mag vragen hoe het gaat - en dan moet je het de rest van de week ook laten. Als dat goed loopt, ontstaat er weer vertrouwen. Als je je zorgen maakt, spreek dat dan uit.

Wijs ook op mogelijkheden om de zorgen met het behandelteam en in het bijzonder met een psycholoog te bespreken. Vaak weren jongeren die hulp af, maar als je eerlijk je zorgen deelt zal je kind ook geneigd raken hierover met je te praten.

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Meer bewegen met diabetesWant er is voor ieder wat.
NAAR VOLUIT LEVEN MET DIABETES