Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat is HbA1c?

Na een bepaalde periode hoor je je HbA1c-waarde van je behandelaar. Altijd weer even spannend, zit je op de goede weg of valt het tegen?

Het HbA1c is een maat voor het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Deze waarde wordt bepaald in het laboratorium. Je laat daarvoor een buisje bloed afnemen. De algemene streefwaarde voor het HbA1cis minder dan 53 mmol/mol (7%), maar je behandelaar kan met jou een andere streefwaarde afspreken. Let op dat het HbA1c wat anders is dan de bloedglucosewaarden die je zelf meet met je bloedglucosemeter.

Wat meet het HbA1c?

Hb uit HbA1c is een afkorting voor hemoglobine, een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Glucose bindt zich graag aan dit eiwit. Als glucose gehecht is aan de hemoglobine, heet dit HbA1c. Ligt je HbA1c onder 53 mmol/mol (7%)? Dan had je een goede gemiddelde glucose in de afgelopen periode.

Interpretatie HbA1c-waarde

Het kan gebeuren dat onterecht een HbA1c-waarde als goed wordt geïnterpreteerd. Als je afwisselend veel hypo’s en hypers hebt, komt hier gemiddeld een mooie HbA1c-waarde uit. Bespreek je HbA1c en je bloedglucosewaarden dus altijd met je behandelaar.

HbA1c omrekenen

Tot 2011 werd het HbA1c aangegeven met een getal en procenten, nu in mmol/mol. Toch hoor je soms nog de oude waarde. Met de HbA1c omrekentabel kunt je de oude naar de nieuwe waarde omrekenen.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over HbA1c of bloedsuikerwaarden? Stel ze aan ervaringsdeskundigen in onze community.

Word lid

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Aanmelden

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.