Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

MODY

MODY staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young. Vrij vertaald is dat een vorm van diabetes die meestal begint tussen de 10 en 25 jaar. Maar MODY wordt soms pas later ontdekt. Als je MODY hebt, werkt je alvleesklier niet goed. Dat komt door een erfelijke afwijking.

Vrouw 35 laptop serieus

De vorm van MODY bepaalt welke behandeling het beste is: het slikken van tabletten, het spuiten van insuline, voedingsadviezen of geen behandeling (meer).

Soorten MODY

Ongeveer 1 tot 5 van de 100 (1 tot 5%) mensen met diabetes heeft MODY. Welk type het is, hangt af van het stukje erfelijk materiaal (het gen) waarin de afwijking zich bevindt.

Er zijn meer dan 13 genen waarin afwijkingen leiden tot een probleem van de insulineproducerende cellen leidend tot diabetes. Dus er zijn meer dan 13 typen MODY. 

Artsen denken dat in Nederland zo’n 20.000 mensen MODY hebben. In Europa gaat het meestal om MODY 3 gevolgd door MODY 2, MODY 1 en MODY 5. De andere vormen komen heel weinig voor.

MODY 1 en MODY 3 beginnen meestal met hoge bloedglucosewaarden. Vaak moet iemand veel plassen en heeft meer dorst.

Heb je MODY 2 dan heb je meestal nauwelijks of geen klachten. Vaak wordt bij toeval ontdekt dat de bloedglucosewaarden mild verhoogd zijn.

MODY 4 en alle overige MODY typen zijn zeer zeldzaam. Er is nog weinig over bekend.

Heb je MODY 5 dan kan je naast diabetes ook last van cysten (blaas met vocht) in de nieren of afwijkingen aan de geslachtsdelen en/of urinewegen hebben.

Wanneer denken aan MODY?

 • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25. En:
 • Als er meerdere personen in je familie diabetes hebben en dit in meerdere generaties voorkomt. En:
 • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd (jonger dan 25 jaar) is vastgesteld. En:
 • Als er geen auto-antistoffen zijn (stoffen die het lichaam maakt tegen de alvleesklier) die passen bij diabetes mellitus type 1.

Daarnaast zijn er andere kenmerken die kunnen voorkomen bij MODY:

 • Een goede reactie op sulfonylureumderivaten (medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft) en ervaring met hypoglycemie (lage bloedsuiker).
 • Een lichte verhoging van bloedglucosewaarden bij diabetes mellitus in nuchtere situatie waarbij de waarden na een maaltijd nauwelijks stijgen.
 • Andere (familiaire) kenmerken zoals: nierziekten, levertumoren, afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina en afwezigheid van de zaadleiders.

Diagnose MODY

De symptomen van MODY lijken op die van diabetes type 1 en 2. Hierdoor wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld. Een arts kan MODY vaststellen door DNA-onderzoek. Kom je uit een familie met MODY en heb je nog geen diabetes? Dan kun je overwegen om DNA-onderzoek te doen of je bloed regelmatig te laten testen op verhoogde bloedglucosewaarden.

Behandeling MODY

Bij de meeste varianten van MODY maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Je krijgt vaak eerst tabletten die ervoor zorgen dat de bètacel meer insuline afgeeft. Soms moet je op den duur wel insuline gebruiken. De vorm van MODY bepaalt welke behandeling het beste is.

Mody5

MODY in familie en kinderwens

Heb je MODY? Dan heeft een kind dat je krijgt 50% kans op het erfelijke materiaal. Komt er MODY voor in je familie, dan kun je je laten testen. Dit is aan te raden als je een kinderwens hebt. Als je gen-drager bent, is de kans groot dat je MODY krijgt tijdens een zwangerschap. Als je dit weet, kun je snel beginnen met een behandeling.

MODY kan problemen geven bij een zwangerschap, ook al heb je als vrouw zelf (nog) geen klachten. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden. Extra controles en behandeling kunnen nodig zijn tijdens een zwangerschap. Het is daarom goed te weten of je als vrouw of man gen-drager. Bespreek dit met je gynaecoloog of internist.

Bezoek voor meer informatie over MODY ook de website van het Erfocentrum.

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen