Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Wat is MODY?

MODY is een vorm van diabetes. Meestal begint het tussen de 10 en 25 jaar, maar soms wordt het pas later ontdekt. Bij MODY werkt de alvleesklier niet goed. Dit komt door een genetische afwijking. MODY is erfelijk. Heb je MODY, dan heeft je kind 50% kans om het ook te krijgen.

Vrouw 35 laptop serieus

Soorten MODY

Er zijn 13 typen MODY: MODY 1 tot en met 13. Het type hangt af van het gen dat afwijkend is. Artsen denken dat in Nederland ongeveer 20.000 mensen MODY hebben. De meesten van hen hebben MODY 3, gevolgd door MODY 2, MODY 1 en MODY 5. De andere vormen komen heel weinig voor.

Kenmerken MODY 1 t/m 13

 • MODY 1 en MODY 3 beginnen meestal met hoge bloedglucosewaarden. Vaak moet iemand veel plassen en heeft meer dorst.
 • MODY 2 geeft meestal nauwelijks of geen klachten. Vaak wordt toevallig ontdekt dat de bloedglucosewaarden een beetje verhoogd zijn.
 • MODY 4 t/m 13 zijn zeer zeldzaam. Er is nog weinig over bekend. Heb je MODY 5, dan kun je naast diabetes ook last hebben van cysten (blazen met vocht) in de nieren of afwijkingen aan de geslachtsdelen en/of urinewegen.

Word vrijwilliger

Help je anderen graag om voluit te leven met diabetes? Vind je het leuk om activiteiten te organiseren? Meld je dan als vrijwilliger!

Bekijk de opties

Wanneer moet je denken aan MODY?

Je moet denken aan MODY als je een combinatie van de volgende 4 kenmerken hebt:

 • Je hebt diabetes mellitus bij een gezond gewicht (BMI lager dan 25).
 • Meerdere personen in je familie hebben diabetes en dat al meerdere generaties.
 • Minimaal 1 familielid heeft op jonge leeftijd (jonger dan 25 jaar) de diagnose diabetes gekregen.
 • In je lichaam zijn geen auto-antistoffen te vinden die passen bij diabetes type 1. Dit zijn stoffen die het lichaam maakt tegen de alvleesklier.

Daarnaast komen nog andere kenmerken voor bij MODY:

 • Je reageert goed op sulfonylureumderivaten. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft.
 • Je bloedglucosewaarden zijn na het opstaan, als je nog niet gegeten hebt, een beetje verhoogd. En na een maaltijd stijgen de waarden nauwelijks
 • Jij of mensen in je familie hebben problemen, zoals: nierziekten, levertumoren, geen zaadleiders, afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina.

Diagnose MODY

Vaak wordt er een verkeerde diagnose gesteld bij MODY. Dit komt omdat de symptomen lijken op die van diabetes type 1 en 2. Een arts kan MODY vaststellen door DNA-onderzoek. Kom je uit een familie met MODY en heb je nog geen diabetes? Dan kun je DNA-onderzoek laten doen. Of je kunt je bloed regelmatig testen op verhoogde bloedglucosewaarden.

Behandeling MODY

Bij de meeste typen MODY maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Je krijgt vaak eerst tabletten die ervoor zorgen dat alvleesklier meer insuline aanmaakt. Soms moet je uiteindelijk insuline gebruiken. De vorm van MODY bepaalt welke behandeling het beste is.

Mody5

MODY en een kinderwens

Heb je een kinderwens en komt MODY voor in je familie? Dan is het verstandig om je te laten testen. Als je het afwijkende gen hebt, is de kans groot dat je MODY krijgt tijdens de zwangerschap. En MODY kan problemen geven bij het ongeboren kind, ook als je er als vrouw zelf geen klachten van hebt. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden. Misschien heb je dus extra controles en behandeling nodig als je zwanger bent. Bespreek dit met je gynaecoloog of internist.

Ik wil dat op elke ijskaart een suikervrij ijsje komt te staan.

Jessica

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen
Naar Diabetes Trefpunt