Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

'Je kunt je voorstellen hoe blij ik was'

Eind vorig jaar kregen we van een van onze leden een mail met de vraag wat nu precies de definitie was van hypo-unawareness in relatie tot vergoeding van een rtCGM. Ze had last van hypo-unawareness, maar de zorgverlener was nog aarzelend om de rtCGM voor te schrijven. 

Ontwerp zonder titel (14)

We schreven haar:

De definitie van hypo-unawareness is dat je de alarmsignalen van het lichaam bij een glucose onder de 4 verminderd voelt. Een gezond iemand zal snel onder de 4 de signalen krijgen; zweten, trillen, hongergevoel etc. 

Bij mensen met diabetes weten we dat, hoe langer iemand diabetes heeft, en hoe vaker iemand hypo’s heeft, hoe lager de glucosewaarde is waarop die signalen opkomen. 

Een strakke definiëring van wanneer iemand hypo-unaware is voor een sensor, is er niet (meer). Dat bepaal je samen met de zorgverlener. Doorgaans komt men tot de conclusie dat iemand gebaat is bij een sensor als glucosewaarden tussen de 3-4 nooit gevoeld worden en er soms ook lagere uitschieters zijn die niet gevoeld worden.

Deze week volgt een blije mail:

'Ik was al langere tijd in discussie met mijn internist om sensoren vergoed te krijgen, gezien mijn weinige hypogevoel en de soms sterke (onverklaarbare) schommelingen in de bloedsuikerwaarde. De internist heb ik jullie antwoord gegeven op mijn vraag, met vooral een verwijzing naar de laatste alinea. Afgelopen maandag kreeg ik van de internist bericht dat ik de sensoren vergoed krijg.'

Je kunt je voorstellen hoe tevreden
en blij ik was over het gevolg van jullie
antwoord op mijn vraag. Nogmaals dank.'

Leden kunnen bij DVN terecht voor individuele belangenbehartiging. Loop je tegen een probleem aan, zoek dan contact, dan kijken we samen hoe dit probleem op te lossen is.

Meer lezen over rtCGM:

Minder prikken, meer meten
Standpunt DVN over vergoeding diabetestechnologie
Nieuwsberichten over sensoren
Welke sensoren zijn er?