Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

DVN en 2diabeat: een sterk team

DVN is een van de initiatiefnemers van 2diabeat, een landelijk project dat deels gesubsidieerd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Samen de opmars van diabetes type 2 stoppen vanuit wijk en dorp is hét doel van 2diabeat. 

Laatste update: 27 juni 2022

Ontwerp zonder titel (47)

Diabetes type 2 neemt enorm toe in Nederland

Maar liefst 80% van de volwassenen in Nederland beweegt niet genoeg, eet niet gezond en slaapt niet goed of te weinig. Een harde waarheid. En het resultaat? Een verhoogd risico op leefstijlziekten als diabetes type 2. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Naar schatting hebben evenveel mensen prediabetes. 

2diabeat stopt de opmars van diabetes type 2

Om de opmars van diabetes type 2 te stoppen, zet 2diabeat in op leefstijlverandering. Samen met lokale actoren, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, (religieuze) gemeenschappen, gemeenten en betrokken wijk- en dorpsbewoners, draagt 2diabeat bij aan gezondheidsbevordering in Nederland.

Wat is 2diabeat?

2diabeat is onstaan vanuit het Nationaal Preventieakkoord¹ en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Doel is om de toename van diabetes type 2 te stoppen.

De kracht van 2diabeat

Het bijzondere van 2diabeat is dat dit gebeurt vanuit dorp of wijk, dus lokaal. Met ondersteuning vanuit de centrale organisatie van 2diabeat worden lokale teams gevormd van inwoners, huisartsen, fysiotherapeuten, sport- en wijkverenigingen, kerk, gemeente en allerlei andere deelnemers.

De activiteiten die door deze teams worden ontwikkeld zijn gericht op mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2, prediabetes en 'omkeerbare' diabetes type 2. 

Wat doet DVN bij 2diabeat?

DVN is medeoprichter van 2diabeat. Samen met het Diabetes Fonds, de Nederlandse Diabetes Federatie, BeBright en VitaValley.

DVN-directeur Edith Mulder is voorzitter van het regieteam en DVN-belangenbehartiger Angela de Rooij is lid van het programmateam. Zo is DVN dagelijks betrokken bij de ontwikkeling, opzet en ondersteuning bij de uitvoering van activiteiten van 2diabeat.

Maar ook andere organisaties, zoals de Bas van de Goor Foundation, steunen het initiatief 2diabeat.

Lees meer over 2diabeat:

2diabeat.nl
2diabeat in jouw wijk
2diabeat voor gemeenten

¹Het Nationaal Preventieakkoord werd in 2018 afgesloten door de Rijksoverheid en 70 maatschappelijke organisaties. In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen.