Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Update huidirritatie bij gebruik Omnipod

Op DiabetesTrefpunt.nl krijgt DVN meldingen van mensen die allergische huidreacties krijgen van de Omnipod. Wij berichtten hier in de zomer ook over. DVN heeft vanwege deze klachten over huidirritatie een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eerder al hebben wij over deze klachten contact opgenomen met Ypsomed, de Nederlandse leverancier van de Omnipod.

Reactie Inspectie

Aangezien de Amerikaanse fabrikant van de Omnipod bezig is met een onderzoek naar de oorzaken van de huidirritatie, besluit de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om nu geen nader onderzoek te verrichten. Onze melding wordt wel als signaal in het dossier van de fabrikant geregistreerd en zij nemen deze mee in hun toezicht. Het wachten is dus op de uitkomsten van het onderzoek van de fabrikant.

Huidirritatie? Meld het!

Uit ons contact met Ypsomed blijkt dat ook zij meldingen hebben ontvangen van Omnipod-gebruikers. Ypsomed roept hun gebruikers met huidirritatie op om zich te melden. Heeft u als Omnipod-gebruiker last van huidirritatie? Geef dan duidelijk door om welke klachten het gaat, met podnummer en een duidelijke foto.

Uitgebreid onderzoek

Alle meldingen worden door Ypsomed via hun hoofdkantoor in Zwitserland doorgestuurd naar fabrikant Insulet. Op dit moment wordt uitgebreid onderzoek gedaan om vast te stellen wat de specifieke oorzaak is van de irritatieverschijnselen. Fabrikant Insulet heeft namelijk geen product- of productiewijziging doorgevoerd. Er wordt daarom samengewerkt met het bedrijf dat de pleister voor de Omnipod levert, om de oorzaak van het probleem te achterhalen. DVN houdt contact met Ypsomed over de voortgang van het onderzoek.

Wat kunt u zelf doen?

  • meld uw huidirritatie bij Ypsomed
  • rouleer de aanbrengplekken, plaats de pleister niet steeds op dezelfde plek
  • gebruikers raden Cavilon spray of Tegaderm aan. Ook wordt de neusspray fluticasonpropionaat gebruikt (recept van arts nodig)

Ervaringen delen

Herken jij deze huidirritatie? Of heb je een tip om er vanaf te komen? Praat mee op DiabetesTrefpunt.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over diabeteswant diabetes heb je niet alleen