Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Rijbewijs en het CBR

Het halen en verlengen van het rijbewijs kan voor mensen met diabetes erg frustrerend zijn. Extra kosten, lange wachttijd, onzekerheid over de procedure en verkeerde gegevensoverdracht. Wat dacht je van de regelgeving rond keuringen en de geldigheidsduur van het rijbewijs? De uitvoering door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt vaak als onduidelijk en oneerlijk ervaren. Diabetesvereniging Nederland (DVN) wil dat dit verandert.

Het halen en behouden van een (groot) rijbewijs kan gewoon als je diabetes hebt. Hoe dit in z'n werk gaat, lees je op deze pagina. Hieronder lees je wat DVN doet en bereikt heeft om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken. In dit dossier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Wat doet DVN

Wij willen dat iedereen met diabetes die veilig aan het verkeer kan deelnemen zonder problemen een rijbewijs moet kunnen halen en verlengen. Hier maken we ons hard voor. We hebben regelmatig overleg met het CBR en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  1. We zijn continu in overleg met het CBR. Zij weet alles van de wegenverkeerswet. Wij weten alles over hoe het is om om te gaan en leven met diabetes. Voortschrijdende technieken (zoals continue glucosemonitoring) kunnen invloed hebben op de rijgeschiktheid van mensen die bijvoorbeeld eerder hun hypo’s minder aan voelden komen. We blijven met het CBR in gesprek om hun regelgeving aan te laten sluiten bij nieuwe ontwikkelingen.
  2. We hebben in 2016 een online Meldpunt Rijbewijzen geopend waarop klachten en meldingen binnen kwamen. Al deze reacties hebben we gebundeld en besproken met het CBR en het Ministerie van Infrastuctuur.
  3. Wij behartigen niet alleen de collectieve belangen van alle mensen met diabetes. Ook individuele belangen van leden behartigen we.

Als lid ontevreden met de
uitspraak van het CBR?
Zoek contact met DVN

Wat hebben we al bereikt?

Wij weten hoe ontzettend belangrijk het is dat mensen hun rijbewijs kunnen halen en mogen behouden. Zo hebben we succesvol gelobbyd bij de volgende situaties:

  • Een lid dat foutief had aangegeven een epileptische aanval te hebben gehad (i.p.v. een hypo insult dat hier op lijkt) kreeg hierdoor zijn rijbewijs niet verlengd. Door onze uitleg en bemiddeling rijdt dit lid weer veilig (en goedgekeurd) rond.
  • Een ander lid hebben we succesvol bij de rechter verdedigd: door het gebruik van een sensor kon deze beroepschauffeur zijn werk weer hervatten.
  • Het is ons gelukt om via de Nederlandse Zorgautoriteit een maximum tarief voor keurende zorgverleners af te spreken. Mensen met diabetes kunnen dus niet verder financieel benadeeld worden voor een keuring dan vooraf duidelijk is.

Laatste nieuws over autorijden en rijbewijs

Veelgestelde vragen

Ontvang magazine Diabc

Ontvang magazine Diabc

Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in de bus!

Word lid

Met anderen praten over autorijden en CBRwant diabetes heb je niet alleen