Word lid en maak het verschil
Word lid
Open brief aan nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Agema

4 juli 2024

Open brief aan nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Agema

Diabetesvereniging Nederland heeft in een open brief nieuwe minister Agema gefeliciteerd met haar nieuwe positie. In de brief hebben we minister Agema geïnformeerd over de belangrijkste feiten rond diabetes, zoals de verschillende typen, de uitdagingen in de diabeteszorg en de impact die diabetes heeft op mensen die de ziekte hebben.

De punten en adviezen in de brief aan minister Agema

  • Leer diabetes kennen en zet diabetes op de kaart

In de brief vertellen we dat van jong tot oud mensen verschillende types diabetes krijgen. Met verschillende behandelingen en verschillend resultaat. Maar ook dat er te weinig kennis is over diabetes en dat het door veel mensen direct aan overgewicht wordt gekoppeld, wat voor een negatief beeld en onbegrip zorgt. In werkelijkheid blijkt dat bij 37% van de mensen met diabetes de ziekte samen hangt met een hoog BMI. Uiteraard alsnog een zeer grote groep, die we kleiner moeten maken.

Ook vertellen we haar in de brief dat van de mensen met diabetes die in het ziekenhuis behandeld worden, maximaal 40% de streefwaarden haalt. En de rest dus een flink verhoogd risico heeft op complicaties als voetamputaties en organen die stoppen met (goed) werken. En over de mentale stress, van 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar zelf de bloedglucosewaarden moeten managen.

Onze oproep aan haar: Wij willen dat diabetes in Nederland beter op de kaart wordt gezet en er oplossingen komen om meer mensen de streefwaarden te laten halen, met minder mentale stress, zodat o.a. complicaties en bijbehorende zorgkosten worden voorkomen.

  • Vergoeding van diabetestechnologie is een absolute noodzaak

Een van de oplossingen om complicaties en bijbehorende zorgkosten te voorkomen is wetenschappelijk bewezen diabetestechnologie. Hoe kan het dat een richtlijn én individuele aanvragen van medisch specialisten door zorgverzekeraars naast zich worden neergelegd, terwijl de hulpmiddelen niet eens duurder zijn?

Wij vragen minister Agema in de brief om een einde van de ping-pong wedstrijd tussen zorgverzekeraars en het Zorginstituut Nederland over de vergoeding van diabetestechnologie. En vragen haar om een evaluatie over de gang van zaken en daarbij heldere procedures voor de instroom van medische technologie in het verzekeringspakket.

  • Stop de stapeling van regels en zorgkosten

Mensen met diabetes, hun naasten en/of hun zorgverleners lopen tegen enorm veel regels en bijkomende zorgkosten aan. We bedanken minister Agema dat ze zich als kamerlid altijd hard heeft gemaakt voor minder regels en handelingen. Onze oproep aan haar is dan ook: Help ons door een vermindering van extra zorgkosten en een versimpeling van regels waarbij je met diabetes te maken krijgt.

Uitnodiging aan minister Agema

Uiteraard hebben we in de brief onze hulp aangeboden als de minister meer informatie wil over deze en andere onderwerpen rond diabeteszorg en haar uitgenodigd voor een gesprek met mensen met diabetes bij Diabetesvereniging Nederland.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid