Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Op weg naar metformine met minder bijwerkingen

Zo’n 9% van de ruim 650.000 metforminegebruikers in Nederland ervaart blijvend last van bijwerkingen. Ernstige diarree en winderigheid komen het vaakst voor en belemmeren mensen enorm in hun doen en laten. Er lijkt een oplossing te zijn. Metforminegebruikers in het buitenland lijken baat te hebben bij een langwerkende vorm van metformine die nu niet in Nederland verkrijgbaar is.

Op weg naar metformine met minder bijwerkingen

DVN onderzoekt daarom of voor mensen met ernstige bijwerkingen deze langwerkende metformine toch beschikbaar kan komen in Nederland.

Wat is het probleem?

In Nederland is alleen kortwerkende metformine verkrijgbaar. In het buitenland is ook langwerkende metformine op de markt. Deze langwerkende metformine zou voor een groot aantal mensen dat nu ernstige bijwerkingen ervaart, een oplossing kunnen zijn. Deze metformine wordt trager opgenomen en kan daardoor minder bijwerkingen hebben. Helaas kunnen artsen deze langwerkende metformine nu niet voorschrijven, omdat deze niet in Nederland verkrijgbaar is.

Wat doet DVN nu?

Diabetesvereniging Nederland heeft intensief contact met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG heeft aangegeven dat er al een producent is geweest die een langwerkende metformine op de Nederlandse markt heeft willen brengen. Het CBG heeft dit verzoek destijds afgewezen omdat deze metformine minder werkzaam zou zijn.

Uiteraard vindt ook DVN het belangrijk dat in Nederland diabetesmedicatie wordt voorgeschreven die optimaal werkt. DVN zal met het CBG in gesprek gaan over de destijds gemaakte afweging. En dan specifiek voor de groep mensen met ernstige bijwerkingen. Als het CBG hiervoor openstaat, wil DVN vervolgens samen met zorgverleners de toelating op de markt aankaarten bij de koepelorganisatie van generieke medicijnfabrikanten (Bogin), zorgverzekeraars en Zorginstituut Nederland, dat over de vergoeding van medicijnen gaat.

Ervaringen delen over metformine?

Praat mee op DiabetesTrefpunt en help elkaar.

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over diabeteswant diabetes heb je niet alleen