25 juni 2018 | Type 1 | Type 2 | Behandeling

Vind het ziekenhuis dat bij je past

Vind een zorginstelling die past bij jouw wensen. De nieuwe vergelijkingshulp diabetes zit vol informatie over alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.

 

Hoe vind je een ziekenhuis of kliniek die bij jouw wensen past? Dat was tot dit moment best ingewikkeld. Vanaf nu is dat een stuk eenvoudiger met de ‘Vergelijkingshulp diabetes’. Diabetesvereniging Nederland (DVN) stelde haar ervaringsdeskundigheid ter beschikking voor de realisatie van dit hulpmiddel.

In de ‘Vergelijkingshulp diabetes’ kun je aangeven wat je belangrijk vindt. De keuzehulp selecteert ziekenhuizen en klinieken die daarbij passen. De meerwaarde van deze keuzehulp boven eerdere vergelijkingshulpen is dat ook gekeken wordt naar bijvoorbeeld wachttijden en waarderingen van anderen over de zorg in dat ziekenhuis.

Hoe het werkt

Zoek je een ziekenhuis voor de behandeling van je diabetes? Vul dan de vragen van de keuzehulp in. Er is een vergelijkingshulp voor ouders van kinderen met diabetes en een voor volwassenen. Door de vragen in te vullen krijg je de voor jou drie meest passende ziekenhuizen te zien. Je kunt zelf ook ziekenhuizen toevoegen die je wilt vergelijken met de resultaten. Super gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Overstappen

Komt er uit de vergelijkingshulp een ander ziekenhuis dan waar je nu behandeld wordt, dan mag je zelf besluiten om over te stappen. Het is wel belangrijk eerst na te vragen of het nieuwe ziekenhuis plek voor je heeft. Ook is het verstandig vooraf op de site van jouw zorgverzekeraar te controleren of het ziekenhuis van jouw keuze gecontracteerd is. Als het ziekenhuis geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, moet je mogelijk een deel van de behandeling zelf bijbetalen. Je mag je eigen medische gegevens meenemen naar je nieuwe behandelteam.

De rol van DVN bij de ontwikkeling

De ‘Vergelijkingshulp diabetes’ is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland. DVN dacht mee over de gegevens die ziekenhuizen moeten aanleveren, gezien vanuit de patiënt. Zoals uit hoeveel pompen kun je in het ziekenhuis kiezen? Hoeveel internisten zijn er meer dan 20% van hun tijd met diabeteszorg bezig? Hoeveel diabetesverpleegkundigen heeft het ziekenhuis? Is er een patiëntenportaal? Ook controleerden we de leesbaarheid van de vergelijkingshulpen voor onze achterban.

Meer keuzehulpen voor andere aandoeningen

De ‘Vergelijkingshulp diabetes’ maakt deel uit van een heel pakket vergelijkingshulpen die de Patientenfederatie Nederland maakte. Zoals bijvoorbeeld voor de behandeling van carpale tunnel syndroom of coeliakie. Voor het volledige aanbod vergelijkingshulpen klik hier.