diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Zomerweetje! Warmte en je bloedglucosewaarden

Hoge temperaturen in de Nederlandse zomer of op vakantie; de meeste mensen genieten daar enorm van. Maar wist je dat de warmte ook effect kan hebben op je bloedglucosewaarden? Hoe zit het ook alweer?

Zomerweetje! Warmte en je bloedglucosewaarden

Insuline in je lichaam

Hoge temperaturen stimuleren de doorbloeding. Voor wie insuline moet spuiten: de gespoten insuline komt door de hoge temperaturen sneller in het bloed terecht, waardoor het effect van de insuline eerder optreedt dan gebruikelijk. Daarom heb je mogelijk minder insuline nodig en ben je gevoeliger voor een hypo. Zweet je door de warmte maar drink je te weinig? Dan werkt de insuline juist minder goed; door de uitdroging, gaat de insuline moeilijker je bloedbaan in.

Warm weer-tips

  • In de zomer is je ritme anders. Waarschijnlijk ben je vaker buiten, beweeg je meer en eet je anders. Ook dit heeft effect op je waarden. Het is daarom verstandig om vaker je bloedglucosewaarden te meten. Pas zo nodig de dosering insuline aan.
  • Ga liever niet meteen na het spuiten van insuline in de directe zon liggen; door de warmte neemt het immers extra snel op en zo riskeer je een hypo. Wacht liever even een tijdje na het spuiten om de insuline de tijd te geven. Of eet eerst iets.
  • Overleg met je behandelaar of je voor een vakantie de insuline iets lager moet doseren of het aantal tabletten moet verminderen. Als tijdens vorige vakanties je bloedsuikers ontregeld waren, kun je overwegen om een flash glucosemonitor te regelen.

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen