donderdag 24 mei 2018
Wie vertel je over je diabetes?
De een is meer open over zijn of haar diabetes dan de ander. Er zijn mensen met diabetes die het aan iedereen vertellen. Er zijn ook mensen die vinden dat het beter is om erover te zwijgen. Aan wie vertel je dat je diabetes hebt en waarom? Deze vraag stelden wij aan onze leden.
Het grootste deel van de mensen met diabetes vertelt over zijn of haar diabetes aan:
- Vrienden, goede kennissen en naaste buren
- Collega’s, leidinggevenden en bedrijfshulpverleners op het werk
- Fietsmaatjes en andere sportvrienden
- Medewerkers van de sportschool of -sportvereniging
- Buitenlandse artsen op vakantie of specialisten waar je voor iets anders dan je diabetes onder behandeling bent
- Instellingen waar je als vrijwilliger aan bent verbonden
- Iemand waar je een dagje mee uitgaat
- Reisleiding van een vakantie
- Obers
Vaak gaat het dus om mensen waar je regelmatig mee in contact bent of waarmee je samenwerkt. Of het wordt verteld als een situatie er specifiek om vraagt, denk aan een bezoek aan een arts, je werksituatie, een vraag over je pomp, sensor of het meten van je bloedglucose als iemand dit opvalt.
Van iedereen tot (bijna) niemand
De een is meer open over zijn of haar diabetes dan de ander. Er zijn mensen die het aan iedereen vertellen. Waar het ook maar ter sprake komt.
Koen: “Ik rook niet, ik drink niet en ben matig met eten en vooral snoepen. Dat valt op dus als er naar gevraagd wordt dan geef ik gewoon antwoord. Zonder voorbehoud.”
Een enkeling deelt het met zo weinig mogelijk mensen. Ook dat kan een bewuste keuze zijn. Een reden is dan bijvoorbeeld dat het hun beperkt: in het geval van uitsluiting bij activiteiten zoals duiken of vliegen. Of dat ze niet steeds de vraag krijgen ‘mag je dat wel met je suikerziekte?’ als ze een gebakje eten of een glas wijn drinken. 'Hoe minder mensen het weten hoe beter', is voor een aantal de gedachte. Het risico hierbij is dat mocht er iets gebeuren, dat weinig mensen dan weten wat ze kunnen doen om je te helpen!
Joop: “Als je het eenvoudig uitlegt zonder moeilijke termen, vindt iedereen het een prettig idee dat ik soms wat moet doen, waar niemand zich zorgen over hoeft te maken.”
Kort en bondig of tot in detail
Wat mensen vertellen over hun diabetes is erg afhankelijk van de situatie. Is er de kans dat in bijzijn van anderen je functioneren wordt beïnvloedt (kans op hypo’s of hypers of andere acute complicaties)? Dan vertellen mensen vaak eerder en uitgebreider over hun diabetes dan als dit niet zo is. Alleen vertellen welk type diabetes je hebt met een slechts een korte toelichting, is dan vaak al voldoende. Voor de meesten geldt dat ze er niet meteen mee te koop lopen in een eerste ontmoeting. Er wordt dan vaak pas over diabetes gesproken als ze mensen beter en langer kennen.
Eigen keuze
Wie je het wel of niet vertelt, wanneer en hoe, verschilt van persoon tot persoon. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. Welke diabetesvorm je hebt, maakt eigenlijk geen verschil. Ons advies: doe vooral wat bij je past en deel het wanneer nodig. Heb je geen last van hypo’s of hypers? Hoef je geen pods te verwisselen? Hoef je geen insuline of medcijnen te gebruiken? En heb je geen pomp die gaan piepen? Dan kun je vrij ‘onopvallend’ leven met je diabetes en is de urgentie minder aanwezig.
Is dit echter wel het geval, of wil je voorkomen dat je in een situatie terecht komt waarin je afhankelijk bent van anderen? Of ben je een persoon die graag deelt wat je bezighoudt in het dagelijks leven? Blijf vooral bij jezelf en deel het hebben van diabetes met de mensen in je directe omgeving.
Heidi: “Ik blijf het lastig vinden mijn diabetes bespreekbaar te maken. Hoe doe je dat zonder zielig, patiënt, lastig, griezelig of moeilijk gevonden te worden.”
Het draait om jou
Diabetes is niet iets om je voor te schamen! Al blijft het soms lastig om het bespreekbaar te maken. Omdat je niet anders wilt zijn dan anderen, geen patiënt wilt zijn en gewoon je leven wilt leven. Wat erg begrijpelijk is. Vertellen over je diabetes kan dit gemakkelijker maken, omdat je dan juist jezelf kunt zijn. Zwijgen over je diabetes? Daar heb je vaak vooral jezelf mee!
Lees meer
Een nieuwe baan: wat vertel je over je diabetes en hoe vertel je het?
Terug naar het overzicht