diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat zijn de grootste ergernissen op het DiabetesTrefpunt?

Jeroen Doorenbos is trainer bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) en heeft zelf diabetes type 1. Wat zijn de grootste ergernissen van mensen met diabetes, op basis van alle reacties op het DiabetesTrefpunt?

Wat zijn de grootste ergernissen op het DiabetesTrefpunt?

Wat is de grootste ergernis van mensen met diabetes?

“Met stip op één: dat de Freestyle Libre sensor niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. Er zou onvoldoende bewijs zijn over de betrouwbaarheid ervan. Terwijl hij de kwaliteit van leven voor volwassenen en kinderen met diabetes enorm kan verbeteren. Ik spreek uit ervaring; sinds ik de sensor heb, heb ik mijn bloedsuikerspiegel beter onder controle. Het idiote is dat stripjes wél vergoed worden. Uit frustratie heb ik ze in het begin nog  gedeclareerd.”

Wat doen wij hieraan?

“We zitten om de tafel met zorgverzekeraars, praten met het ministerie en laatst zat onze directeur Olof King bij het televisieprogramma Kassa. Alle inspanningen zijn niet vergeefs, vorig jaar is het Zilveren Kruis een pilot met de Freestyle Libre gestart. Hopelijk gaan ze de sensor vanaf de tweede helft van dit jaar vergoeden!”

Waar lopen mensen met diabetes nog meer tegen aan?

“De gang van zaken rond de medische keuringen voor het rijbewijs. Een arts die keuringen verricht heeft hier ook kritiek op. Daarnaast ergeren mensen met diabetes type 2 zich eraan dat sommige artsen geen nieuwe medicijnen willen voorschrijven die minder darmklachten geven. Volgens de artsen is hier nog te weinig onderzoek naar gedaan. De nieuwe medicatie is bovendien duurder.”

Wat vind jij frustrerend? Deel je ervaringen op het DiabetesTrefpunt.

Lees meer in ledenmagazine Diabc met het thema 'Dit vind ik belachelijk!'

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen