diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat moet beter in de voetzorg?

Diabetesvereniging Nederland (DVN) sprak in juni met de belangrijkste bij de voetzorg betrokken zorgverleners over wat te doen tegen het te grote aantal amputaties van tenen, voeten en onderbenen bij mensen met diabetes. De bijeenkomst leverde veel zinvolle informatie op.

Wat moet beter in de voetzorg?

Directeur Olof King: ‘Het is ons nog duidelijker geworden dat de zorg en behandeling van de diabetische voet een bepaalde deskundigheid vraagt die niet overal beschikbaar is. Als je diabetes hebt moet je erop kunnen vertrouwen dat je, waar dan ook, bij jouw zorgverlener in goede handen bent. Helaas is dat nu niet altijd het geval. Dat moet beslist anders!’. 

Nieuwe inzichten

Huisartsen, podotherapeuten, medische pedicures, podologen, radiologen en orthopedische schoenmakers gaven ons inzicht in mogelijke oorzaken van het grote aantal onnodige amputaties. Ook verwoordden zij wat er volgens hen moet gebeuren om de voetzorg te verbeteren. We zijn blij met de bereidheid van deze zorgverleners om mee te werken aan een oplossing van dit probleem! 

Noodklok

Eerder dit jaar luidde DVN de noodklok over de naar schatting 2.500 mensen met diabetes die jaarlijks onnodig te maken krijgen met zo’n amputatie. Wij accepteren niet dat een deel van onze achterban geconfronteerd wordt met een amputatie die voorkomen had kunnen worden door betere of snellere zorg van de diabetische voet. Wij organiseerden daarom vandaag onder leiding van DVN-voorzitter Binso Wymenga een eerste bijeenkomst met deze bij de voetzorg betrokken partijen.

Hoe gaat het nu verder?

DVN gaat de komende weken met een aantal betrokken koepels van zorgverleners verder in gesprek. Later dit jaar wordt op basis hiervan een verbeterplan gepresenteerd. King: ‘Dit plan bespreken we dan met het beroepsveld en met de zorgverzekeraars. Wat ons betreft behoren onnodige amputaties zo snel mogelijk tot het verleden!’

Lees meer

- Ons nieuwsbericht 'Onnodig veel amputaties bij mensen met diabetes' 
- Meer informatie over voetcomplicaties en wat je zelf kunt doen om deze te voorkomen
 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen