diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat heeft DVN in 2018 bereikt? 11 successen

Het einde van 2018 nadert, tijd om terug te blikken. Diabetesvereniging Nederland (DVN) maakte zich ook dit jaar sterk voor alle mensen met diabetes in Nederland. Benieuwd wat we hebben bereikt? We hebben de belangrijkste successen van 2018 op een rij gezet.

Laatste update 14 maart 2022
Wat heeft DVN in 2018 bereikt? 11 successen

1. Aandacht voor voetzorg

Voeten waren een belangrijk thema in 2018. Zo vroegen we aandacht voor voetzorg en het hoge aantal onnodige amputaties, stelden we een tienpuntenplan op voor verbetering van de diabetische voetzorg en werkten we aan een patiëntenversie van de richtlijn Diabetische voet.

2. Keuzehulp Bloedglucosemeters

Sinds dit jaar kun je gemakkelijk samen met je behandelaar kiezen welke bloedglucosemeter past bij jouw leven en bij wat voor jou belangrijk is. Hiervoor ontwikkelden en lanceerden we de website Keuzehulpbloedglucosemeter.nl (deze wordt vanaf oktober 2021 niet meer geüpdatet).

3. Vergoeding FreeStyle Libre

De vergoeding van de FreeStyle Libre (FSL) is en blijft een belangrijk onderwerp voor onze leden. Wij zetten ons hier onverminderd voor in. Na jarenlange lobby, werd dit jaar bekend dat gebruikers de FSL binnen bepaalde voorwaarden vergoed krijgen en met terugwerkende kracht konden declareren. We blijven in gesprek met zorgverzekeraars en leveranciers en we streven naar minder problemen met de toekenning en vergoeding van de FSL.

4. Ondertekening Nationaal Preventieakkoord

We waren betrokken bij een belangrijk punt in de politieke lobby: het tot stand komen van en deelname aan het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan maatregelen om de gezondheid van mensen in Nederland te verbeteren door gezondheidsproblemen als overgewicht aan te pakken. DVN tekende als enige patiëntenvereniging het akkoord en pakt een rol in de uitvoering ervan.

5. Verbetering bij het CBR

De CBR-procedures voor het aanvragen of verlengen van je rijbewijs, zijn voor veel mensen met diabetes een doorn in het oog. Met het CBR maakten we afspraken voor het verbeteren van hun klantonvriendelijke (lange) procedures. Zo is de website van het CBR inmiddels verbeterd voor mensen met diabetes. Ook in 2019 blijven we strijden voor verbetering van de procedures.

6. Betere en betaalbare diabeteszorg

Uit DVN-onderzoek onder 531 respondenten blijkt dat veel mensen met diabetes bereid zijn over te stappen voor een lagere premie. Maar zij hebben twee belangrijke voorwaarden: dezelfde zorg vergoed krijgen (72% van de respondenten) en niet hoeven over te stappen naar een andere hulpmiddelenleverancier (60% van de respondenten). Daarvoor maakten we afspraken voor collectieve zorgverzekeringen.

7. Diabetes en zwangerschap

In september publiceerden we de Zorgwijzer Diabetes en Zwangerschap voor iedereen met diabetes en een kinderwens. Voor jongeren zijn er niet veel plekken waar ze terecht kunnen voor informatie over zwangerschap met diabetes. Daarom lanceerden wij ook het JONG Magazine ‘Baby?’ vol kennis en ervaringsverhalen hierover. Op de lancering van het magazine kwamen tientallen jongeren af en stelden hun prangende vragen aan een arts en een ervaringsdeskundigen. 

8. Veilig overstappen op biosimilar-insuline

Mensen met diabetes kunnen overstappen op een gelijksoortige en lager geprijsde insuline, een zogenaamde biosimilar-insuline. We vinden het belangrijk dat het overstappen op een goede manier gebeurt. Daarom  heeft DVN samen met de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP, Nederlandse Diabetes Federatie en zorgverzekeraar VGZ een stappenplan ontwikkeld.

9. Langwerkende metformine nu ook in Nederland verkrijgbaar

Tot voor kort was er in Nederland alleen kortwerkende metformine (bloedglucose verlagend medicijn) verkrijgbaar, in tegenstelling tot de landen om ons heen. Sinds 2016 verkenden we de mogelijkheden om de langwerkende variant, die maar één keer per dag ingenomen hoeft te worden, naar Nederland te krijgen. December 2018 was het zover: eindelijk kunnen Nederlandse zorgverleners de langwerkende variant van metformine voorschrijven aan hun patiënten.

10. Kies het ziekenhuis dat bij je past

Samen met de Patiënten Federatie Nederland hebben we een online keuzehulp voor zorginstellingen ontwikkeld. Hiermee kiezen volwassenen en kinderen met diabetes een passend ziekenhuis bij hun behandeling. Na het invullen van een aantal vragen over je wensen verschijnen er 3 ziekenhuizen die op jouw leven aansluiten.

11. SugarKids-kampen

En niet te vergeten: we organiseerden weer onvergetelijke en gezellige SugarKids-kampen voor kids met diabetes!

Help jij ons meer te bereiken?

Ook in 2019 komt DVN op voor de belangen van mensen met diabetes. Zo gaan we samen met de Federatie van Medisch Specialisten de behandelrichtlijnen voor diabetes herzien. Daarnaast stellen we met de Nederlandse Diabetes Federatie en verschillende ziekenhuizen een document op over het optimaal inzetten van glucosesensoren.

En we blijven ons natuurlijk inzetten voor de toekenning van de vergoeding van de FreeStyle Libre!

Dit kunnen we niet zonder jouw hulp. Word lid van DVN of steun ons zodat we ons kunnen blijven inzetten voor mensen met diabetes, zoals jij!

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen