Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Waarschuwing: veiligheidsrisico afstandsbediening MiniMed

Fabrikant Medtronic maakt bekend dat er een mogelijk veiligheidsrisico is met de Medtronic MiniMed Paradigm insulinepompen als daarbij de MiniMed afstandsbediening MMT-503 wordt gebruikt. Dit heeft dus geen betrekking op de MiniMed 640G insulinepompen.

Waarschuwing: veiligheidsrisico afstandsbediening MiniMed

Een externe veiligheidsonderzoeker, geïnitieerd door Medtronic zelf, heeft een mogelijke kwetsbaarheid ontdekt met de MiniMed Paradigm pompen in combinatie met het gebruik van de daarbij behordende afstandbedieningen. Gebruikers van deze afstandsbediening zijn hierover door Medtronic geinformeerd.

Draadloze radiofrequentie

Het rapport van de onderzoeker stelt dat een onbevoegd persoon die dicht in de buurt is van een insulinepompgebruiker mogelijk de draadloze radiofrequentie (RF) signalen van de afstandsbediening van de gebruiker kan kopieren (op het moment dat deze gebruiker bezig is met het toedienen van een bolus via de afstandsbediening) en deze later kan terugspelen om een onvrijwillige insulinebolus toe te dienen. Een persoon die de radiosignalen van de afstandsbediening van de pomp wil kunnen opvangen, om ze opnieuw te verzenden naar de pomp, moet zich binnen een straal van 9 meter bevinden. Staat iemand verder dan 9 meter van de pompgebruiker af, dan kan het niet.

Het zou kunnen leiden tot mogelijke gezondheidsrisicos’s zoals hypoglykemie, als er een insuline-bolus is toegediend, buiten de insulinebehoefte van de gebruiker. Volgens DVN is de kans dat het gebeurt zeer klein, omdat het in de dagelijkse praktijk bijna onmogelijk is om aan alle voorwaarden te voldoen.

Geen terugroepactie

De berichtgeving over afstandsbediening is geen terugroepactie. Het is uitsluitend een waarschuwing. Insulinepompen of afstandsbedieningen hoeven dus niet te worden teruggestuurd.

Bekijk de brief van Medtronic en de antwoorden op veel gestelde vragen.

Diabetesvereniging Nederland heeft inmiddels de vraag bij andere pompfabrikanten neergelegd of onderzocht is of dit probleem zich ook kan voordoen bij hun pompen die met een afstandsbediening worden bediend. Insulet, Vicentra en Roche geven aan dat het getest is en niet mogelijk gebleken.

Waar kun je met vragen terecht?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of zorgen over deze kwestie? Neem dan contact op met het Medtronic MiniMed Care Serviceteam via 0800-3422338.

Terug naar het overzicht

Theme picker

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen