13 februari 2018 | Type 1 | Type 2 | Hulpmiddelen

Vijf vragen over (diabetes)apps

Waar vind je nieuwe apps voor het monitoren of verbeteren van je gezondheid als je diabetes hebt? Welke zijn goed en betrouwbaar?

 

Apps zijn kleine programma’s voor je smartphone, tablet of computer. Zo kun je deze apparaten ook gebruiken als handige digitale hulpmiddelen bij het verbeteren van je gezondheid of het leren omgaan met je ziekte.

Waar vind je ze?

Gezondheidsapps vind je in de ‘appwinkels’ voor je telefoon, tablet of computer: Appstore (Apple iOS), Google Play (Android) en Microsoft Store (Windows). Kijk daar bij de rubrieken medisch en gezondheid.

Wil je snel een overzicht van gezondheidsapps, die zijn geselecteerd op gebruiksvriendelijkheid, privacy en betrouwbaarheid? Kijk dan bij de Appstore van de GGD’s. Je kunt ook apps vinden in de Digitale Zorggids van Patiëntenfederatie Nederland.

Hoe beoordeel je apps op kwaliteit?

De kwaliteit van apps verschilt enorm. Daarom is het handig om enkele basisvragen te stellen om ze te beoordelen. Is de uitgever/maker een betrouwbare organisatie? Hoe zijn de beoordelingen in de appstore of op review sites? Wordt in de voorwaarden duidelijk aangegeven wat er gebeurt met ingevoerde persoonlijk gegevens? Is de app bedoeld als medisch hulpmiddel, en zo ja: heeft die een CE-markering?

Wanneer is een app een medisch hulpmiddel?

Een app wordt gezien als medisch hulpmiddel wanneer die bedoeld is om een diagnose te stellen of een behandeling te ondersteunen. Bijvoorbeeld diabetes-apps die de dosis insuline kunnen berekenen. Of een app die beoordeelt of je op basis van bepaalde informatie een dokter moet bezoeken. Medische apps moeten een CE-markering hebben, net zoals alle medische hulpmiddelen.

Hoe kies je een diabetes-app?

Er zijn inmiddels duizenden diabetes-apps, een antwoord is daarom lastig te geven. Daarvoor is diabetes te ingewikkeld, verschillen de apps te veel van elkaar en is de verscheidenheid van mensen met diabetes te groot. Het blijft dus een kwestie van zelf kijken wat het beste bij je past.

Welke diabetes-apps zijn er?

  • OneDrop en mySugr geven inzicht in allerlei verschillende factoren, die onderling ook nog eens sterk van elkaar afhangen, zoals voedsel, beweging, slaap, insuline-dosering en stress. Deze apps verzamelen dus zo veel mogelijk gegevens in één app en maken het eenvoudiger om die gegevens te gebruiken voor een individuele aanpak van diabetes.
  • Sommige glucosemeters hebben een eigen bijbehorende app.
  • Veelgebruikte voedings- en lifestyle-apps: Foodzy, de Eetmeter, de Voedingswaardetabel, FatSecret, MapMyFitness, Sweetbee Platemate.
  • Veelgebruikte diabetes-apps: Diapp, Koolhydratenkenner, HelpDiabetes, Glooko, OneDrop, MySugr.
     

TIP! Deel je ervaring: Wat zijn jouw ervaringen met apps? Praat mee op www.diabetestrefpunt.nl

(Bron: Supporter - magazine van PGO Support, Diabc 6 2016: artikel over diabetesapps door SmartHealth)