Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Vaccinatiestrategie aangepast; kwetsbare ouderen eerder

Op 12 januari is bekend gemaakt dat er een gewijzigde vaccinatiestrategie komt. Diabetesvereniging Nederland (DVN) pleitte er in een eerder bericht voor om mensen met diabetes zo snel mogelijk de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren. Het vaccineren van mensen van 60 jaar en ouder is nu vervroegd naar half februari. Dit is een mooie stap.

Vaccinatiestrategie aangepast; kwetsbare ouderen eerder

Onbegrip

DVN kreeg veel vragen van leden over het vaccineren tegen COVID-19 en de eerdere keuze in de volgorde van vaccineren. Er is veel onbegrip onder mensen van 60 jaar en ouder die pas veel later aan de beurt zouden zijn. Voor mensen met diabetes in de risicogroep is dat een extra lange tijd die het volledig meedoen in de maatschappij in de weg staat.

Wijziging vaccinatievolgorde

De Gezondheidsraad definieerde in zijn advies van 19 november jl. enkele medische risicogroepen, waaronder mensen met diabetes. In de persconferentie van Premier Rutte en Minister de Jonge op 12 januari werd duidelijk dat mensen van 60 jaar en ouder, met of zonder medische indicatie, een maand eerder gevaccineerd worden. DVN had dit graag sneller gezien voor kwetsbare groepen in de risicogroep, maar het is een hele mooie stap.

Half februari wordt gestart met de volgende groepen:

  • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie. Deze worden ingeënt met de vaccins AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi. De goedkeuring van deze vaccins zijn nog niet binnen.
  • Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar; van oud naar jong. Deze worden ingeënt met de vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi. De goedkeuring van de laatste vier vaccins zijn nog niet binnen.
  • Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar; van oud naar jong. Deze worden ingeënt met het vaccin Moderna.

Fasering van vaccinatie

Het vaccineren vindt gefaseerd plaats. Dat heeft te maken met drie factoren:

  1. Geschiktheid: niet alle vaccins zijn geschikt voor iedereen (ouderen, kwetsbaren). Afhankelijk van beoordeling EMA.
  2. Levering: hoe meer vaccins, hoe meer vaccinaties er mogelijk zijn. Er wordt geleverd in tranches.
  3. Distributie: wijze van verpakking en levering (-70 graden) zijn van invloed op het vaccineren.

De komende tijd zal nog meer duidelijk worden over de toelating van de vaccinaties, het tijdspad en de wijze waarop deze verkregen kunnen worden. De Patiëntenfederatie riep in een brief van Ieder (in) - de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte - Tweede Kamerleden en het kabinet op vast te houden aan de strategie van het eerst vaccineren van mensen met een kwetsbare gezondheid en daarbij alle groepen mee te nemen die zo snel mogelijk beschermd moeten worden. DVN ondersteunt deze oproep.

Melden bij huisarts

Ben je opgeroepen voor de griepprik? Dan kan je er vanuit gaan dat je goed geregistreerd staat en vanzelf opgeroepen wordt voor een vaccin. Heb je deze oproep niet gekregen?
In navolging van de Patiëntenfederatie adviseert DVN mensen met diabetes zich te melden bij hun huisarts zodat u goed geregistreerd staat.
De huisarts kan geen voorrang verlenen met betrekking tot vaccinaties, maar weet wel op basis van risicofactoren wie er wanneer voor in aanmerking komt. 

Lees ook

Bekijk het schema over de volgorde van vaccinatie.

 

 

Terug naar het overzicht

Help je mee voor bredere vergoedingen?Want voluit leven is voor iedereen van belang.
WORD LID