diabeteszorg

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Update: coronavirus en diabetes

Val ik als persoon met diabetes in de risicogroep? Onze belangenbehartigers krijgen hier veel vragen over. Ook krijgen wij signalen dat niet iedereen de weg naar de zorgverlener weet te vinden. Een update.

Update: coronavirus en diabetes

Diabetes en risicogroep

Ten eerste loopt iedereen risico om het coronavirus op te lopen en dus te verspreiden. Houd je daarom aan de basisregels!

Daarnaast loopt iedereen risico om flink ziek te worden van het coronavirus, in het ziekenhuis te belanden en te overlijden. Dit risico is voornamelijk groot voor mensen die tot ‘de risicogroepen’ behoren, bekijk deze groepen op de website van het RIVM.

De meeste mensen met diabetes behoren niet tot de risicogroep op basis van de diabetes (mogelijk wel door bijvoorbeeld leeftijd). Over diabetes staat er op de website van het RIVM:

Mensen met suikerziekte die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.

Met slecht ingesteld wordt een flink verhoogd HbA1C bedoeld. Onderzoek is nog gaande, maar tot nu toe wordt pas een ernstiger ziekteverloop van het coronavirus gezien bij mensen met een HbA1C hoger dan 70. Met complicaties worden voornamelijk complicaties aan hart & vaten en organen bedoeld. Complicaties als diabetes burn-out en huidschimmels worden hier niet onder geschaard.

Diabetes en zorgmijden

Vanuit huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals uit ons netwerk krijgen wij te horen dat nog niet iedereen de weg naar de zorgverlener weet te vinden.

Dit is een zorgelijke zaak omdat men hierdoor te laat kan zijn om mogelijke complicaties te voorkomen. Eerder werd al bekend dat door de lockdown er een toename aan amputaties te zien was.

Wij willen daarom alle mensen met diabetes oproepen om niet te aarzelen contact te zoeken met de zorgverlener, bijvoorbeeld om een reguliere controle afspraak te maken. Veel kan ook telefonisch, dus mocht je niet naar een praktijk/ziekenhuis willen, dan kan je altijd een telefonische afspraak maken en dan verdere afspraken maken.

Lees verder

Bekijk onze veelgestelde vragen over diabetes en corona. Deze wordt continu bijgewerkt.

 

Terug naar het overzicht

Met anderen praten over hulpmiddelenwant diabetes heb je niet alleen