19 november 2018 | Type 1 | Behandeling | Medicijnen

Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft meegewerkt aan een stappenplan dat ervoor zorgt dat de overstap naar een ander medicijn veilig en onder goede begeleiding gebeurt. Dit stappenplan is onder andere van toepassing op de overgang van Lantus insuline met de stofnaam Glargine, naar de vergelijkbare insuline Abasaglar. Abasaglar is het eerste zogenaamde biosimilar-diabetesmedicijn in Nederland dat beschikbaar is. 

 

Als een medicijn langere tijd op de markt is verloopt het exclusieve recht op het maken en verkopen ervan. Andere producenten mogen het middel vanaf dat moment namaken.

Medicijn met zelfde werkzame stof

Een vergelijkbaar medicijn dat met micro organismen is geproduceerd en dezelfde werkzame stof bevat, heet een biosimilar. Een voorbeeld van het eerste medicijn voor diabetes waarvoor een vergelijkbaar medicijn op de markt is gekomen, is Lantus insuline (fabrikant Sanofi) met de stofnaam Glargine. Hiervoor bestaat een biosimilar Abasaglar (fabrikant Lilly). Een biosimilar kan goedkoper zijn voor zorgverzekeraars.

Zonder risico overstappen

Als een zorgverzekeraar een biosimilar goedkoper kan inkopen, helpt dat zorgpremies betaalbaar te houden. Ook al zijn de kosten lager, je mag niet zomaar op een biosimilar worden overgezet. Dit moet veilig en zonder risico’s gebeuren. Daarom heeft DVN meegewerkt aan een stappenplan dat de overstap naar een biosimilar goed regelt. 

Voor wie geldt het overstappen?

Gebruik je Lantus? Dan kan het zijn dat je (huis)arts met je in gesprek gaat om in plaats van Lantus  Abasaglar voor te schrijven. Omdat de Europese geneesmiddelen autoriteit (EMA) Abasaglar heeft beoordeeld en overtuigd is van de gelijke werking van dit medicijn in vergelijking met Lantus, is er wat hen betreft geen reden om niet over te stappen. Omdat wisseling naar welk medicijn dan ook verandering met zich mee kan brengen, zijn voorschrijvers vooralsnog terughoudend met het overzetten van kinderen, zwangeren en mensen die daar zeer angstig voor zijn.

Persoonlijke begeleiding

Het stappenplan, bevat duidelijke stappen die je behandelaar samen met jou doorloopt. Belangrijke aandachtspunten in dit plan zijn:

  • als mogelijke aanstaande gebruiker van de biosimilar-insuline krijg je begrijpelijke informatie over het ‘nieuwe’ medicijn in vergelijking met je ‘oude’ medicijn.
  • je krijgt een uitleg over de begeleiding van de overgang naar de biosimilar en wat je van je behandelaar mag verwachten.
  • indien nodig krijg je bedenktijd alvorens je overgaat naar de biosimilar insuline.
  • brengt de overstap te grote bezwaren met zich mee? Dan kan je behandelaar arts het originele medicijn blijven voorschrijven.
  • als in overleg besloten wordt om over te stappen, maak je verdere afspraken over de datum waarop je overstapt en hoe je bloedglucosewaarden in de gaten worden gehouden vanaf dat moment. Er wordt ook een afspraak ingepland voor een instructiemoment voor het gebruik van de voorgevulde insulinepen voor Abasaglar die net even anders werkt dan je gewend bent.
  • stap jij na overleg met je behandelaar over op een biosimilar-insuline maar verloopt dit niet naar wens? Bespreek dit dan met je behandelaar en apotheker!
     

Betrokken partijen

Om er voor te zorgen dat mensen die Lantus gebruiken, veilig kunnen overgaan op Abasaglar, is een stappenplan ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF), Diabetesvereniging Nederland, de apothekersvereniging (KNMP) en zorgverzekeraar VGZ. Ook SGE, een groep huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn hierbij betrokken geweest en hebben het uitgetest. Het stappenplan is in principe van toepassing op elke overgang van een origineel biologisch insuline naar een biosimilar-insuline.

Momenteel informeert zorgverzekeraar VGZ als eerste huisartsen over het gebruik van het stappenplan voor biosimilars. De verwachting is dat andere verzekeraars zullen volgen.

Lees ook