12 april 2018 | Type 1 | Behandeling | Hulpmiddelen

Sprankje hoop voor productie inwendige pomp

Fabrikant Medtronic doet, mede onder druk van Diabetesvereniging Nederland (DVN), er alles aan de beschikbaarheid van de implanteerbare insulinepomp (MIP) op korte termijn te behouden en een alternatief te bieden op lange termijn. 

 

De onzekerheid van de 70 Nederlandse gebruikers is hiermee tot onze spijt nog niet volledig weggenomen maar biedt wat ons betreft hoop op een oplossing.

Samenwerking

Onze eerdere verzoeken aan Medtronic om kennis over te dragen en de productie te garanderen, hebben we herhaald. We hebben intensief overleg gevoerd met de Europese directie van het bedrijf. Dit heeft geleid tot een verklaring waarin Medtronic aangeeft mogelijk tot een samenwerking te komen zodat de productie van de inwendige insulinepomp kan worden voortgezet. Het Nederlandse bedrijf IPaDic is een van de bedrijven waarmee Medtronic in gesprek is. De technologie van de huidige pomp wordt verder ontwikkeld. Medtronic verwacht hierover in juli meer duidelijkheid te geven. 

Verantwoordelijkheid

Medtronic is in de afgelopen jaren geconfronteerd met een toenemend aantal leveringsproblemen van de onderdelen van de inwendige pomp. Dit leidde er in juni 2017 toe dat Medtronic heeft aangekondigd de productie geleidelijk af te bouwen. Met de verklaring waarmee Medtronic nu naar buiten komt lijkt de fabrikant de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, die je wat ons betreft hebt als je de enige fabrikant bent die een product maakt. 

Wat nu…

Het schrijnende verhaal van Sytske is een voorbeeld van een van de gedupeerde patiënten. Een jonge vrouw van 33 jaar voor wie de pomp van levensbelang is en die zich via de Sytskefoundation persoonlijk inzet voor de realisatie van de pomp van IpaDic. Zij deelde eerder haar verhaal in RTL Late Night. De situatie van Sytske illustreert de wanhoop die patiënten op dit moment ervaren als gevolg van de handelswijze van Medtronic. DVN onderhoudt nauw contact met Medtronic en blijft aandringen op een goede uitkomst voor de gebruikers van de inwendige insulinepomp. 

Meer over de inwendige pomp