16 mei 2017 | Onderzoek

'Slimme' insuline werkt pas als bloedglucose stijgt

Onderzoekers ontwikkelen een slimme insuline, die gaat werken wanneer de bloedglucosewaarde stijgt. Hoopgevend: na inspuiten levert de insuline ruim 2 dagen goede bloedglucosewaarden op.

 

In het onderzoek aan de North Carolina State University koppelen onderzoekers insuline aan de stof glucosamine. De insuline-glucosaminedeeltjes hechten zich aan rode bloedcellen. Deze combinatie spuiten ze in bij muizen.

Hoe werkt deze slimme insuline?

Een stijgende bloedglucosewaarde betekent meer glucose in het bloed. Als de bloedglucosewaarde stijgt, verdringt de glucose de insuline-glucosaminedeeltjes van de wand van de rode bloedcel. De combinatie van insuline en glucosamine komt vrij. Dan kan insuline gaan zorgen voor verlaging van de bloedglucosewaarde. Klik op de afbeelding om te zien hoe het werkt.

Wanneer op de markt?

De zelfdenkende insuline is voorlopig nog niet op de markt. Hij is nu alleen getest op muizen. De onderzoekers ontdekten dat muizen met diabetes goed geregeld zijn door deze insuline. Muizen zonder diabetes krijgen er geen hypo’s van. Het principe werkt dus. De volgende stap is verder onderzoeken en uittesten bij mensen.

Lees ook

Lees het Engelstalige nieuwsbericht over het onderzoek ‘Red Blood Cells for Glucose-Responsive Insulin Delivery’.