Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Samen beslissen? 5 tips hoe je dat doet

Samen beslissen in de spreekkamer is belangrijk om de zorg te krijgen die jij nodig hebt en het beste bij jouw situatie past. Veel mensen willen samen beslissen, blijkt uit onderzoek. Het klinkt simpel maar makkelijk is het lang niet altijd. Hoe beslis je eigenlijk samen?

Samen beslissen? 5 tips hoe je dat doet

1. Bereid je goed voor

Je goed voorbereiden op een gesprek, helpt zowel jou als de arts. Lees je in en schrijf je vragen vooraf op. Zo kom je tijdens het gesprek sneller to the point, en is er meer tijd om dieper in te gaan op de behandelmogelijkheden. Neem eventueel iemand mee naar het gesprek. Twee horen meer dan een. En durf je vragen te stellen, domme vragen bestaan niet! Geef bij het gesprek aan als je iets niet begrijpt. Schrijf de antwoorden van de vragen op, zodat je het thuis kunt nalezen. Vat het gesprek tussendoor samen, om te kijken of je het goed hebt begrepen.

2. Dr Google – maar wel betrouwbaar

Je kunt Dr Google raadplegen als voorbereiding of naslagwerk, maar kijk wie de afzender van de site is (op de pagina 'over ons'). Betrouwbaar zijn de sites van ziekenhuizen, patiëntenorganisaties zoals DVN, beroepsverenigingen en overkoepelende organisaties. Denk ook aan kiesbeter.nl, zorgkaartnederland.nl en thuisarts.nl. Je onthoudt een derde van wat de arts zegt. Keuzehulpen en folders kunnen je ondersteunen bij gesprekken.

3. Houd deze drie goede vragen bij de hand

Drie goede vragen om jouw medische situatie en de opties beter te begrijpen zijn:

1. Wat zijn mijn mogelijkheden? Je hebt minstens twee mogelijkheden, even afwachten is ook een optie. Ander voorbeeld: een operatie of fysiotherapie?

2. Wat zijn daarvan de voor - en nadelen? Elke behandeling heeft voor-en nadelen. Aan een operatie zijn bijvoorbeeld risico’s verbonden. Vraag de arts naar de resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandelingen je opleveren? Bespreek de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dit in mijn situatie? Je persoonlijke situatie is belangrijk voor je keuze. Hoe is je thuissituatie, beroep, leeftijd, wensen en doelen? Je arts kan hier zijn/haar advies op aanpassen.

4. Zie de arts als een adviseur - jij beslist

Soms is er maar één behandeling nodig, vaak niet. Samen met de dokter weeg je de voor- en nadelen af van de mogelijke behandelingen. Je bespreekt samen wat het betekent voor jouw situatie en wat je persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslis je samen wat het beste past. De arts kun je zien als een adviseur, coach, begeleider – niet als de autoriteit die bepaalt wat er gebeurt. Jullie zijn gelijkwaardige gesprekspartners, waarbij jij uiteindelijk zelf beslist.

5. Extra tip: neem het gesprek op

Tip van ons: Vraag of je het gesprek op mag nemen, zodat je later terug kunt horen hoe je tot een bepaalde keuze bent gekomen.

Deze tips komen uit het boek Samen Beslissen: waarom moeilijk doen als het samen kan?,  de campagne ‘Betere zorg begint bij een goed gesprek’ en 3goedevragen.nl.

 

Terug naar het overzicht